Opravy po povodních potrvají nejméně dva roky, problém budou peníze

Hradec Králové – Poslední vlna povodní ještě neskončila, na dvou místech panuje druhý stupeň povodňové aktivity, více než na deseti dalších první stupeň. Velká voda ale pozvolna odtéká a lidé se vracejí k úklidu škod, které napáchala nejenom v posledním týdnu, ale především v první polovině června. Kraje posílají do poničených obcí desítky milionů korun, například v Krkonoších, kde řádila Úpa, však odhadují, že obnova potrvá nejméně dva roky. Velký problém v malých obcích představují peníze – i když přicházejí miliony, radnice potřebují mnohem více. Škody často přesahují jejich celoroční rozpočty.

Nejvíce vody je na jihu Čech, hladina Nežárky v Hamru po včerejším poklesu ještě znovu stoupla na druhý povodňový stupeň a její hladina zůstává na více než 320 centimetrech oproti obvyklým 180. Druhý stupeň povodňové aktivity ještě je také na Chrudimce v Pardubicích, která však neustále klesá, podle ČHMÚ na ní povodeň do večera skončí.

Královéhradecký kraj poslal do krkonošských a podkrkonošských obcí zasažených povodní 23 milionů korun, peníze na obnovu využijí například v Rudníku mezi Vrchlabím a Trutnovem. Obec na počátku června zavalilo bahno, zůstaly poničené domy a nepořádek. Ačkoli už je obec částečně uklizená, práce je ještě dost. "Jde to hodně pomalu, ještě alespoň tři týdny, odhadla obyvatelka Rudníku-Arnultovic Jaroslava Čechová.

Nejdéle potrvá obnova obecního majetku – cest, mostů či lávek. To potrvá asi dva roky. Stejně tak je ještě potřeba hodně peněz, škody na obecním majetku činí 50 milionů korun, tedy téměř dva roční rozpočty dvoutisícové obce. „Vrší se nám faktury. Už máme velký komínek, který postupně převážíme do Hradce Králové na krizové řízení ke schválení,“ řekl starosta Aleš Maloch. Kraj zatím Rudníku přidělil necelé čtyři miliony a slíbil dvojnásobek.

Menší škody zůstaly v Královéhradeckém kraji po povodních z konce června, zejména deště jim předcházející se ale podepsaly především na přírodě. Poryvům větru podlehla i 250letá lípa na Broumovsku, za kterou se zdaleka sjížděli turisté.

Přemysl Šrámek a Vlastimil Weiner o škodách v Královéhradeckém kraji (zdroj: ČT24)