Na Olomoucku chybí místa pro seniory, pomohou evropské peníze

Olomouc - Nedostatek míst v domovech pro seniory řeší Olomoucký kraj. Důchodci na ně čekají i několik let. Nyní se díky 76 milionům, které kraj získal z Regionálního operačního programu Střední Morava, kapacity alespoň částečně zvýší.

Seniorů přibývá v Olomouckém kraji po tisících, kapacity domovů důchodců nestačí. „Celková kapacita ve všech těch zařízeních je zhruba 3 500 klientů, obsazenost je stoprocentní,“ potvrzuje mluvčí kraje Ivan Rašťák.

Za evropské peníze se teď budou zařízení pro seniory rozšiřovat. Například v domově v Olomouci-Chválkovicích mají 200 míst. Po celkové rekonstrukci, na kterou získali 46 milionů korun, se kapacita navýší na 290.

I to je ale stále málo, zájemců je pětkrát více. Kromě toho, že přibudou nová místa, se zvýší i komfort klientů, kteří za měsíc v domově zaplatí až 10 a půl tisíce korun. „Měla by vzniknout nová oddělení s modernizací sociálního zázemí, jako jsou rekonstrukce umakartových koupelen. Ty jsou naprosto nevyhovující pro chod takového zařízení,“ říká ředitel domova Jiří Floder.

Dalších třicet nových míst pro seniory za více než 30 milionů vznikne v areálu bývalé nemocnice v Prostějově. Rekonstrukcí tady projde pavilon, kde budou žít lidé s Alzheimerovou chorobou. „V regionu není žádné zařízení, které by nabízelo tyto specializované služby. Proto jsme velmi rádi, že zřizovatel vnímá velmi citlivě tuto potřebu,“ podotýká ředitelka prostějovského centra sociálních služeb Markéta Čožíková. V Prostějově mají začít stavět nejpozději do šesti měsíců a v roce 2015 už by se mohli zdravotníci starat o pacienty ve zrekonstruované budově.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)