Protesty v Budějovicích: Policisté zásah nepodcenili, město prevenci ano

České Budějovice – Policisté zasáhli včas, správně a splnili své úkoly, jsou přesvědčeny jihočeské policejní špičky po přerušení sobotního protiromského pochodu na českobudějovické sídliště Máj. Že účastníci pochodu zaútočí, ovšem policisté neočekávali, domnívali se, že budou vyjednávat. Otázkou naopak podle ředitele Agentury pro sociální začleňování Martina Šimáčka je, jestli situaci dlouhodobě nepodcenilo město, které sice nepatří mezi nejrizikovější, prevenci se ale v poslední době příliš nevěnovalo. Naopak po demonstraci policisté hlídky na problematickém sídlišti okamžitě posílili a jsou také připraveni na případné další nepokoje.

Pouhý týden poté, co v severočeském Duchcově létaly vzduchem lahve a kameny a policie stříkala na demonstranty, kteří chtěli proniknout na romské shromáždění, vodu i slzný plyn, se takřka totéž opakovalo v Českých Budějovicích. Proti pochodujícím účastníkům demonstrace, která začala na centrálním náměstí Přemysla Otakara II., zakročila policie, když dospěli až na sídliště Máj, kde probíhalo romské shromáždění.

Krajský policejní ředitel: „Považuji akci za zcela úspěšnou“

Například budějovický primátor Juraj Thoma potom kritizoval policii za to, že nezasáhla dříve. Podle vedoucího pořádkové policie Martina Součka to ale nebylo možné: „Omezení práva shromažďovat se a vyjadřovat svůj názor je jasně definováno. My jsme neměli informaci, že by došlo k tak zásadnímu porušení. Kritická situace nastala ve chvíli, kdy se skupina přesunula do ulice Milady Horákové.“ Policisté pochod zastavili, podle Součka ovšem očekávali, že jeho účastníci budou vyjednávat, ne že zaútočí. Dodal, že nebylo možné pochod zastavit dříve pouze proto, že demonstranti opustili ohlášené místo.

Jihočeský krajský policejní ředitel Radomír Heřman je ale přesvědčen, že se situací, která nastala, se zasahující policisté vyrovnali, jak nejlépe mohli. „Považuji akci za zcela úspěšnou. Hrozilo, že dvě skupiny osob přijdou k sobě a dojde k verbálnímu i fyzickému konfliktu,“ řekl s tím, že policie takový cíl splnila. Incident, kdy se jeden z demonstrantů dostal mezi Romy, kteří ho napadli, byl podle policistů výjimečný. „Vyhodnocujeme míru následků napadení, zda se bude jednat o ublížení na zdraví,“ podotkl Martin Souček.

Na sídlišti Máj policie posílila hlídky. „Byl navýšen jak počet členů pořádkové policie, tak počet členů Služby kriminální policie a vyšetřování, abychom zjistili relevantní informace, co se v lokalitě děje, jaká je tam situace mezi občany,“ uvedl budějovický územní ředitel Michal Holčapek. Kdyby napětí na Máji znovu přerostlo v násilné protesty, jsou policisté podle krajského ředitele připraveni zasáhnout podobným způsobem jako v sobotu.

Agentura pro sociální začleňování: V Budějovicích selhala prevence

V Českých Budějovicích Agentura pro sociální začleňování dříve nezasahovala, v minulých letech ale zaznamenala sílící buňku extremistů z Dělnické strany sociální spravedlnosti a obecně příklon místních lidí k radikálům. Radnice podle ředitele agentury Martina Šimáčka nekladla dostatečný důraz na prevenci a udělala i některé negativní kroky, například když snížila počet dětských hřišť v problematických lokalitách. „Lidé jsou rozzlobeni a cítí, že se to neřešilo včas a dostatečně rychle,“ myslí si Šimáček.

  • „Do revitalizace toho sídliště se v posledních 5 letech investovalo téměř 200 milionů korun, jsou tam úplně nová hřiště a parkové plochy,“ brání přístup města primátor Českých Budějovic Juraj Thom (HOPB).

Šimáček: V České republice je hrozně nepříjemné být Romem

Zatímco situace v oblasti sociálních služeb nebo vzdělávání se v poslední době zlepšila, politika bydlení pro sociálně vyloučené skupiny podle Šimáčka selhává. Ale i v oblasti vzdělávání je podle něj stále co se učit, například podle britského vzoru, kde funguje předškolní příprava, která by romským dětem pomohla se začlenit do běžných tříd. S diskriminací se Romové podle Šimáčka setkávají nejen ve školách, ale třeba i při hledání bydlení. Na řešení situace se podle něj Romové podílet chtějí, existují i mladí Romové, kteří se zapojují například při aktivitách pro děti, pořádají kroužky nebo zakládají sociální firmy. „Je to ale úkol státu a obcí, a předpokládat, že to ti lidé za stát vyřeší, je nesmysl. Kdyby to vyřešit dokázali, udělali by to už dávno,“ řekl Šimáček.

Stovky demonstrantů zamířily na Máj, deset lidí je zraněno, 40 policisté zadrželi

V sobotu se v Českých Budějovicích střetla skupina účastníků demonstrace, která měla poukázat na potíže soužití s početnou komunitou sociálně slabších, jejíž většinu tvoří Romové, na sídlišti Máj. Stovky lidí se po ukončení shromáždění na náměstí Přemysla Otakara II. vydaly na sídliště, kde probíhalo romské shromáždění. Do cesty se jim postavila policie, která pochod zastavila. Deset lidí utrpělo při potyčkách demonstrantů s policisty zranění. Policie zadržela 40 lidí, sedm z nich podezírá z trestného činu násilí proti úřední osobě, ostatní z přestupků. Zatím nikoho neobvinila, všichni zadržení už jsou na svobodě.

Pořadatelé demonstrace odkazovali především na incident z předminulého týdne, kdy rozmíška dětí na hřišti přerostla ve rvačku jejich rodičů. „Konflikt je pouze výsledkem špatné politiky města, kraje i státu. Sociální i ekonomická situace je u řady obyvatel skutečně zoufalá a všichni před tím jen strkají hlavu do písku,“ řekla bývalá českobudějovická zastupitelka Marie Paukejová, která na Máji žije. Největší českobudějovické sídliště, kde bydlí zhruba pětina obyvatel města, patří mezi lokality, v nichž si nikdo nechce koupit byty. Ceny objektů na sídlišti jsou podle realitních kanceláří výrazně nižší než v jiných částech města. Na začátku 90. let minulého století na Máj byli přestěhováni lidé po privatizaci a restituci lukrativních domů v centru města. „Obávám se, že těch konfliktů bude přibývat,“ řekla Paukejová. Budějovický primátor Juraj Thoma však podle jednoho z organizátorů protestu Michala Choury řekl pořadatelům na setkání, že problémy sídliště Máj zveličují.

Druhá násilná demonstrace za týden

Po Čechách se začaly množit násilné demonstrace. Týden před budějovickými boji došlo k podobnému incidentu v Duchcově. Dělnická strana sociální spravedlnosti zorganizovala pochod, který měl připomenout útok skupiny Romů na manželský pár. Část účastníků pochodu se pokusila odbočit z ohlášené trasy a proniknout k duchcovským Romům shromážděným na obdobné akci jako v Budějovicích. Policisté střetu obou skupin zabránili, pochod však přerostl v potyčky účastníků pochodu s těžkooděnci. V projevu před začátkem pochodu přirovnal předseda DSSS situaci v Duchcově k předloňským událostem ve městěch Šluknovského výběžku. Tehdy vypukla série násilných protiromských demonstrací po tzv. mačetovém útoku v novoborském baru a bitce v Rumburku.