Polovina karlovarských podniků šidí zákazníky

Karlovy Vary - V hospodách, barech a dalších zařízeních na filmovém festivalu v Karlových Varech se teď dveře netrhnou. Přesto se číšníci a stánkaři snaží vydělat na zákaznících ještě více - téměř polovina jich šidí. Zjistili to kontroloři České obchodní inspekce (ČOI), za víkend prověřili na třicet obchodníků.

Každý den vyráží do terénu čtyři dvojice, kontroly provádí ráno, odpoledne, ale i pozdě v noci. „I přes naše avíza se někteří provozovatelé nepoučili. Během víkendu proběhlo 29 kontrol a bylo zjištěno 18 porušení zákona u 14 provozoven,“ informoval ředitel plzeňské ČOI Jan Řezáč. Kontroloři se na některá místa vracejí i opakovaně.

Nejčastěji jde o nedolití nápoje či menší porce jídel, v některých stanech přímo v centru festivalového dění kontroloři zjistili, že číšníci nepoužívali k měření alkoholu cejchované sklo. V jednom případě si personál dokonce účtoval za pití o 120 procent více, než bylo v ceníku. Inspektoři ale název podniku neprozradili.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Na místě mohou dát pracovníci ČOI pokutu do pěti tisíc korun. „Závažnější případy, především ty opakované, půjdou do správního řízení, kde hrozí pokuty desítek i stovek tisíc korun,“ dodal Řezáč.

Společně s obchodní inspekcí kontroluje prodejce i živnostenský úřad. „Už jsme řešili nepovolený prodej, to znamená nepovolené užívání veřejného prostranství,“ uvedl mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál. Intenzivní kontroly na filmovém festivalu budou pokračovat, zaměří se i na doprovodné kulturní a sportovní akce.