Povodně nadobro skončily – přesně po měsíci. Poškozené obce čekají na dotace

Vrchlabí (Trutnovsko) – Od okamžiků, kdy se po prudkých deštích začaly vylévat řeky z koryt, uplynul měsíc. Symbolicky současně nadobro skončila dosud poslední vlna povodní. Lužnice, která se na dolním toku dlouho držela na prvním stupni povodňové aktivity, v pondělí večer klesla na obvyklou úroveň, rozvodněný tak už není žádný tok v Česku. Škody, která velká voda napáchala v celých Čechách, budou lidé a především pak obce, kraje a stát uklízet a opravovat nejspíš i několik let. Některá místa voda proměnila nadobro. V Krkonoších, kde měla zvláštní vliv, horskou krajinu výrazně proměnila.

Zaplavené oblasti hrozí zamořit přemnožení komáři. Například na Třeboňsku komáří epidemii zabránily plošné postřiky, k témuž se chystají Lesy ČR také na Břeclavsku. V okolí jihomoravského města je velké množství komářích larev v Kančí oboře a oboře Soutok.

To, co bylo možné po povodních udělat, správa krkonošského parku udělala, leccos je ale třeba nechat přírodě. Povodeň v Krkonoších totiž neměla podobu obvyklou v nížinách, kde řeky postupně stoupají a zase klesají – zde voda přišla bez varování, nesla tuny bahna, kamení nebo padlých stromů. „Spadlo tak extrémní množství srážek, že především malé potoky nebyly schopny vodu pojmout. Údolí byla doslova vypláchnutá,“ řekl krajinný ekolog Pavel Klimeš.

Hory teď vypadají jinak než před povodněmi, které – s trochou nadsázky – začaly právě v Krkonoších na Černé hoře. Jejich podobu změnily především sesuvy půdy, po kterých leckde zůstala jen holá skála.

Obce marně čekají na dotace i pokyny, jak o ně žádat

Do původního stavu se naopak budou rychle vracet obce. V Krkonoších a jejich podhůří poničila velká voda Svobodu nad Úpou či Rudník. Radnice teď zjišťují, že dotace na opravy škod na obecním majetku – zejména na silnicích – je velmi obtížné získat. Peníze má rozdělovat ministerstvo dopravy, přes sliby však dosud nezveřejnilo pravidla, podle kterých mají starostové o pomoc žádat. „Potřebujeme vědět nějaké 'noty' od ministerstva dopravy, jak máme dál postupovat: Co bude potřeba? Jakým způsobem máme podávat žádosti o dotace?“ popsal svobodský starosta Jiří Špetla.

Povodně: měsíc poté (zdroj: ČT24)

Mluvčí ministerstva Martin Novák je ale přesvědčen, že jsou odklady pochopitelné a starostové spíše ocení komplexní materiál: „Jedná se o velmi administrativně náročný proces. My jsme to obcím chtěli co nejvíce ulehčit. Museli jsme hledat takové řešení, které bude opravdu jednoduché, ale zároveň bude dodržovat veškerá pravidla.“ Starostové ovšem poukazují, že na rozdíl od ministerstva jim nikdo zpoždění nepromine. Peníze totiž bude možné čerpat – bez ohledu na zahájení – jen do konce roku.