Dny dobré vůle nebudou pouze slavností, ale také dopravním soužením

Velehrad (Uherskohradišťsko) – Uzavírka obce Velehrad a možné komplikace v okolí Uherského Hradiště čekají na řidiče ve čtvrtek a pátek během Dnů dobré vůle s oslavou 1 150 let od příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Samotný Velehrad bude dostupný pouze speciálním autobusem, všichni návštěvníci budou muset odstavit svá auta na záchytných parkovištích.

Luboš Dostál o dopravních opatřeních u Velehradu (zdroj: ČT24)

Pro osobní dopravu bude Velehrad uzavřen od čtvrtečních 17 hodin do pátečních 17 hodin. Auta, ale i zájezdové autobusy bude nutné odstavit na záchytných parkovištích ve Starém Městě a okolí. Vzniknou ze silnice I/55 v úseku staroměstské Tovární ulice, hřiště Tupesy, po jejich obsazení také ulice Východní ve Starém Městě a případně u silnice I/50 u obce Zlechov.

Dopravní situaci v okolí Uherského Hradiště bude sledovat vrtulník, na silnicích potom budou k dispozici policisté, kteří dostanou i posily z Jihomoravského kraje.

Policie očekává, že na Velehrad přijede na 50 tisíc lidí v tisícovkách automobilů a stovkách autobusů, další přijedou vlakem. Všichni budou muset do Velehradu dojít buď pěšky z nádraží či odstavných parkovišť, nebo využít kyvadlový autobus, jehož jedna linka bude jezdit z uherskohradišťského autobusového nádraží kolem staroměstského nádraží, druhá potom od záchytného parkoviště ve Starém Městě. Kromě autobusů bude možné přijet na kole, ve Velehradu bude k dispozici hlídané odkladiště pro jízdní kola.