Víkendové hornoslavkovské vlaky vyjíždějí. Pojedou i v pracovní dny?

Horní Slavkov (Sokolovsko) – V 9:55 vyjede první pravidelný vlak po obnovené trati z Krásného Jezu do Horního Slavkova na Sokolovsku. Prozatím o prázdninových víkendech budou denně jezdit tři páry vlaků, které u Českých drah objednal Karlovarský kraj. Jeho vedení však upozorňuje, že je to zkouška – pokud budou Hornoslavkovští mít vlaky natrvalo, musí jimi jezdit. Podle prázdninové obsazenosti se totiž kraj rozhodne, zda bude osobní dopravu do Horního Slavkova v příštím roce objednávat – potom by osobní vlaky mohly jezdit i v pracovní dny.

Slavnostní jízda historického motoráku otevřela před týdnem obnovenou železniční trať do Horního Slavkova. Jestli ale bude motorák k vidění pravidelně, nebo to bude pouze občasné zpestření, ještě není jisté. Karlovarský kraj prozatím objednal víkendové jízdy na červenec a srpen, podle toho, jak budou vlaky obsazené, se rozhodne, co udělá dále. „V případě, že uvidíme velký zájem, budeme připraveni objednat i dopravu ve všední dny,“ nastínil náměstek hejtmana Petr Navrátil. Dodal přitom, že tak velkou obsazenost slavkovských vlaků neočekává.

Správa železniční dopravní cesty ostatně neobnovila část trati, která dříve vedla dále do Lokte, kvůli osobním vlakům – o její obnovu stál slavkovský výrobce nákladních vagonů Legios, který byl dříve odkázán na silniční dopravu. „Firma Legios podepsala kontrakt se Správou železniční dopravní cesty, že to bude využívat k nákladní dopravě,“ uvedla starostka Jana Vildumetzová.

Oprava trati opuštěné od roku 1997 stála 20 milionů korun. „Zrekonstruoval se zhruba šestikilometrový úsek. Byl kompletně opraven, to znamená jak železniční svršek, tak železniční mosty, propustky a sanování skalních zářezů,“ přiblížil mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský.

Antonín Bruštík o železniční dopravě do H. Slavkova (zdroj: ČT24)