Pod krovy zámku Červená Řečice znovu kráčejí lidé

Červená Řečice – Na zámek v Červené Řečici na Pelhřimovsku mohou ode dneška zavítat i dychtiví návštěvníci, do parády si památkově cenný objekt také po téměř osmdesáti letech vezmou rekonstrukční pracovníci. Při otevření zámecké náruče odhalila stavba zvědavcům i místa, kam dosud nevkročil živáček.

„Jde vlastně o první oficiální otevření, protože do roku 1948 zámek patřil pražskému arcibiskupství a byl uzavřený. Po roce 1948 ho obhospodařoval místní národní výbor,“ neskrýval radost z otevření kastelán Vladimír Vlček. Rozsáhlejší rekonstrukcí prošla památka naposledy roku 1937, od té doby na něm hodoval zub času. Nový majitel zámku Vladimír Moškoř považuje za svou prioritu zabránit devastaci a provést základní záchranné práce.

Pokud se zámek ještě v tomto roce zapíše mezi národní kulturní památky, tedy do společnosti skvostů, jako jsou Karlštejn nebo Hluboká, usnadní mu to cestu k dalším dotacím. Památkáři doufají, že stavba přiláká i odborníky, protože nabízí celou řadu unikátních nálezů.

Zámek v Červené Řečici se otevřel lidem (zdroj: ČT24)