Budějovice posílí policejní hlídky na sídlišti Máj

České Budějovice - Na českobudějovickém sídlišti Máj přibude policejních hlídek. Město zvýší počet městských strážníků i příslušníků státní policie. V lokalitě s početnou romskou komunitou panuje napětí od 21. června, kdy na dětském hřišti vznikl konflikt mezi dětmi a následně dospělými. Při sobotních potyčkách stovek demonstrantů pak bylo zraněno deset lidí.

„K posílení pocitu bezpečí by mělo přispět okamžité opatření, které spočívá v posílení počtu hlídek městských strážníků. Vedle motorizované hlídky bude k dispozici nonstop 12 strážníků namísto současných šesti. Další pěší hlídky vyšle do ulic sídliště státní policie,“ oznámil primátor města Juraj Thoma (OPB).

Vedení města apeluje na všechny lidi žijící na sídlišti, aby se v žádném případě nezapojovali do pouličních akcí a nepodporovali radikální skupiny. V úterý 9. července od 17.00 bude k aktuální situaci na sídlišti svoláno setkání ve Sportovní hale, dodal Thoma.

Sobotní konflikt na sídlišti, při němž bylo při potyčkách policistů s demonstranty zraněno deset lidí, vznikl poté, co se tam přesunulo několik stovek účastníků ohlášeného protiromského shromáždění. Během konfliktu policie zadržela čtyři desítky osob, zatím nikoho neobvinila.

Tominová: O dobrých příkladech se z médií nedozvíme

Na vzrůstajícím rasovém napětí ve společnosti má podle ČSSD lví podíl odcházející Nečasova vláda. Na tiskové konferenci strany to řekla mluvčí stínové vlády pro rodinu Michaela Marksová Tominová s tím, že na vině je zoufalá sociální politika vlády, která rozevírá nůžky mezi chudými a bohatými, a selhání v efektivním čerpání evropských fondů. „Fondy je třeba smysluplně využívat a nikoli rozkrádat, jak nám to předvedla tato vláda,“ řekla Tominová.

Podle ní projekty v sociálně vyloučených komunitách na lokální úrovni fungují. „Ukazuje to řada českých měst: Břeclav, Cheb, Mělník a další. O těch ale v médiích neslyšíme, protože se tam nic neděje,“ dodala s tím, že na tyto příklady dobré praxe by se novináři měli zaměřit.