Na kotlíkové dotace si Ústecký kraj počká, Chalupovi se zdají nízké

Ústí nad Labem - Spuštění dotačního programu na výměnu kotlů v Ústeckém kraji se odkládá. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa nepodepsal dohodu s krajem, částka nabídnutá hejtmanem se mu zdá nízká. Program měl začít 8. července.

„Jsem zklamán z rozhodnutí ministra Chalupy neuzavřít půlroční přípravu na vyhlášení dotací závěrečným podpisem. Na nejbližší radě navrhneme další postup. Jelikož ale budeme muset všechna jednání znovu vést s novým ministrem, předpokládám, že první výzvu budeme moci spustit asi až v příštím roce,“ uvedl ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

V první dotační výzvě, ve které se lidé měli o příspěvek na ekologičtější kotel ucházet, Ústecký kraj počítal s finanční spoluúčastí do maximální výše pěti milionů korun. Stejnou sumu mělo poskytnout i ministerstvo, a to prostřednictvím Státního fondu pro životní prostředí.

Z vyjádření ministra Chalupy vyplývá, že se mu částka nabídnutá krajem zdá nízká. „Na přípravu programu na kotlíkové dotace měl rok. Na poslední chvíli přichází pan hejtman s nabídkou úctyhodných pěti krajských milionů korun. To je méně, než je rozpočet kanceláře hejtmana,“ reagoval Chalupa. Dále Bubeníčkovi vzkázal, že by si měl vzít příklad z Moravskoslezského kraje, který na dotace vyčlenil ze svého rozpočtu 30 milionů korun, stejnou sumou se na dotacích bude podílet i stát.

„Na ministerské peníze kraj nárok má. Nechávám na svém nástupci, jak s nabídkou pana Bubeníčka naloží. Zda ji bude považovat za provokaci, nebo za vážně míněnou,“ dodal Chalupa.

Dohoda a dotační výzva byly podle Hanáčkové projednány a schváleny na poradě vedení ministerstva životního prostředí 28. května. Rada kraje tyto dokumenty schválila 11. června, dohodu poté podepsal hejtman. „Po nástupu nového ministra či ministryně se bude muset delegační dohoda a společná výzva znovu projednat a schválit jak poradou vedení ministerstva, tak Radou Ústeckého kraje. Termín příjímání žádostí se tak bude odvíjet od těchto aktů,“ dodala Hanáčková.

Předmětem programu má být podpora výměny ručně plněných kotlů na tuhá paliva za nové nízkoemisní automatické kotle na uhlí, biomasu nebo uhlí a biomasu. Žadatelům měla být po splnění podmínek poskytnuta jednorázová dotace ve výši 40 000 korun, tedy zhruba polovina nákladů na nový kotel.

Komentář Petra Holuba (zdroj: ČT24)