Ze Soluně až na Velehrad. Cyklisté se vydali po stopách Cyrila a Metoděje

Velehrad - Tisíce lidí míří do Velehradu oslavit výročí 1 150 let od příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Vůbec nejdelší cestu, celkem 1 800 kilometrů, absolvuje skupina poutníků, která na kolech vyrazila po stopách věrozvěstů až z řecké Soluně. Do Velehradu dorazí ve čtvrtek, v předvečer cyrilometodějských oslav. Těch se zúčastní také prezident Miloš Zeman.

Dnes skupina cyklopoutníků navštívila jedinou dochovanou velkomoravskou církevní památku - nejstarší kostelík ve střední Evropě ve slovenských Kopčanech. Po mši svaté vyrazili do patnáct kilometrů vzdálených moravských Sudoměřic, kde stráví dnešní noc. Zítra na ně čeká posledních 40 kilometrů.

Do Soluně odjeli v polovině června autobusem. Po cestě navštívili Ohrid v Makedonii, který se na přelomu 9. a 10. století stal útočištěm žáků Cyrila a Metoděje vyhnaných z Velkomoravské říše.

Z rodiště věrozvěstů vyrazili poutníci 19. června. Sedmadvacet věřících ve věku 30 až 75 let projede na kole stejnou trasu, jakou v roce 863 šli oba bratři na Velkou Moravu. Zastavili se ve městech Bělehrad, Pecs nebo Zalavar.

Věřící s sebou vezou také ikonu, kterou namalovali soluňští studenti a věnovali ji velehradské bazilice. Ikona tam bude umístěna natrvalo. Do Velehradu se skupina vrátí 4. července v předvečer hlavní cyrilometodějské slavnosti.

Cyklopoutníci už jsou na Moravě (zdroj: ČT24)

Letošní program velehradských oslav bude výjimečný, organizátoři očekávají, že sem zavítá zhruba padesát tisíc poutníků, tedy dvakrát tolik než jindy. Vyvrcholení oslav se zúčastní také Miloš Zeman. Prezident nejprve ve čtvrtek večer položí květiny k oltáři Baziliky Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a sv. Metoděje. Potom se zúčastní koncertu, který se koná na prostranství před bazilikou. Na koncertu vystoupí například světové operní hvězdy se zlínskou filharmonií nebo Jiří Pavlica a skupina Hradišťan. Výtěžek akce podpoří tři charitativní projekty.

Následující den dopoledne bude prezident přítomen na slavnostní mši v rámci Národní pouti Velehrad 2013. Obřad bude sloužit v češtině papežský legát a záhřebský arcibiskup Josip  Bozanić, který zastoupí původně pozvaného papeže Františka. Na Velehrad se chystají desítky duchovních i další představitelé státu.

Velehrad již brzy přivítá desítky tisíc poutníků
Zdroj: Němec Zdeněk/ČTK

V sobotu po cyrilometodějských slavnostech se na Velehradě sejdou čeští a moravští biskupové na svém 94. plenárním zasedání. Budou se mimo jiné zabývat procesem majetkového narovnání státu s církvemi a plánováním strategie budoucího dobrého hospodaření církve. „Rovněž se bude projednávat české vydání první encykliky papeže Františka s názvem Lumen Fidei, která bude ve Vatikánu zveřejněna 5. července,“ uvedl
František Jemelka z tiskového střediska České biskupské konference.

Ještě před zahájením jednání biskupové věnují velehradské bazilice deskový obraz Zdirada Čecha, a to jako připomínku letošní jubilejní pouti. Jsou na něm vyobrazeni svatí Cyril s Metodějem, znaky jednotlivých diecézí a biskupů v České republice.