Série výluk v pražském metru pokračuje, tentokrát mezi Budějovickou a Háji

Praha – Linku C pražského metra v úseku Budějovická – Háje nahradí na celý prodloužený víkend autobusy. Mezi Budějovickou a Pražského povstání potom bude provoz omezen. Dopravní podnik zatím nechá vyměnit dvě výhybky ve stanici Kačerov. Ve stanicích metra budou informační tabule v češtině, angličtině a němčině a také informátoři dopravního podniku.

Metro nebude z Hájů na Budějovickou jezdit od zahájení provozu v pátek až do ukončení provozu v neděli. Navíc bude nutné při cestě z Budějovické směrem na Letňany přestoupit na Pražského povstání, protože v úseku Budějovická – Pražského povstání bude jezdit pouze jedna souprava kyvadlově.

Mezi Háji a Budějovickou zajistí náhradní dopravu linka X-C, která obslouží všechny stanice metra – s výjimkou Kačerova, kde nezastaví ve směru na Budějovickou – a také další zastávky na cestě, jízda jí však bude trvat podstatně déle než metru.

Trasa linky X-C:

  • BudějovickáKačerov (staví pouze ve směru Háje) – Roztyly – Dědinova – Chodov – Jarníkova – Na Jelenách – U Dálnice – Opatov – Bachova – Mikulova – Hněvkovského – Modrá škola – Háje – Horčičkova – Jižní Město

V části trasy bude možné využít také běžné autobusové linky. Dopravní podnik proto připravil i některé odklony, které především zajistí obsluhu Kačerova. Přes zastávky Kačerov (v Michelské ulici), Pod Dálnicí, Vyskočilova a Brumlovka do zastávky Budějovická pojedou linky 106, 113, 189 a 215. Další tři linky – 139, 150 a 196 – potom pojedou od Nemocnic Krč na Jemnickou přes Kačerov, Lísek, Budějovickou, Brumlovku a Vyskočilovu. Po své staré trase na Budějovickou bude jezdit také příměstská linka 333.

Dopravní podnik slibuje, že cestující budou mít o výluce dostatek informací. Ve stanicích metra rozmístí 60 informačních tabulí, na kritická místa pošle také živé informátory. „Na nejexponovanějších místech budou vyškolení a jazykově vybavení pracovníci radit cestujícím o dopravních opatřeních spojených s výlukou,“ uvedl mluvčí Dopravního podniku hl. m. Prahy Petr Vorlíček. Ředitel firmy Milan Křístek upozornil, že se oproti minulým obdobným výlukám nebude ta kačerovská opakovat. „Historicky poprvé stihneme vyměnit dvě výhybky najednou. To je dáno nejen přímým spojením mezi pracovištěm a depem Kačerov, odkud jezdí pracovní technika na speciálních vozech, ale i pečlivou přípravou harmonogramu celé akce,“ uvedl Křístek.

Výluky v pražském metru byly dlouho nevídané, docházelo k nim pouze při mimořádnostech, jako jsou srážky vlaků s lidmi. Změnilo se to loni, kdy DPP o Velikonocích vyměnil výhybku na první koleji u stanice I. P. Pavlova. Další výluky loni postihly linku A, dvakrát v červenci a potom také koncem září se měnily výhybky ve stanicích Náměstí Míru a Dejvická. Letos o Velikonocích se pracovníci dopravního podniku vrátili na nejstarší trať pod Prahou a ve stanici I. P. Pavlova vyměnili druhou výhybku. Navíc letos v červnu postihla metro v centru na linkách A, B i C výluka kvůli hrozícím záplavám.