Účty za povodeň: Ústecký kraj 3,5 miliardy, Středočeský o miliardu víc

Ústí nad Labem/Praha – Škody, které způsobily červnové povodně v Ústeckém kraji, přesahují 3,5 miliardy korun. Více než dvě třetiny tvoří škody na majetku měst a obcí. Čísla přišla také ze Středočeského kraje, kde jsou škody ještě vyšší – 4,2 miliardy korun. Ústecký a Středočeský kraj postihly povodně nejvážněji, s opravami by ale měl pomoci stát.

Ve Středočeském kraji zasáhly povodně 315 obcí a vyhnaly z domovů víc než 12 tisíc lidí. Nejvíce postihly Mělnicko, Nymbursko, Kolínsko a Berounsko. „Celkové škody na krajském majetku a majetku obcí jsou odhadovány na 4 miliardy 176 milionů korun,“ přiblížil hejtman Josef Řihák. Po měsíci od největší vlny povodní v obcích končí úklid, náprava škod teprve začne. „Pak se bude přemýšlet o tom, kde se vezmou peníze a stavebně se začnou opravovat třeba budovy, silnice a jiné věci,“ uvedl hejtman.

Na sečtení škod měli v Ústeckém kraji týden

Vláda odvolala stav nouze v Ústeckém kraji 28. června, poslední týden radnice i kraj sčítaly škody. Konečná suma je druhá nejvyšší. „Celkem za celé území Ústeckého kraje jde o škody za 3,523 miliardy korun, z toho v obcích za 2,437 miliardy,“ upřesnila mluvčí kraje Magdalena Hanáčková. Zdaleka největší 921milionové škody vznikly v Terezíně, kterému voda poničila především polabské místní části, škody jsou ale i v městě samotném. „Je to především na historických objektech, které poškodila spodní voda,“ přiblížila mluvčí.

Povodně, které začaly první červnový víkend, byly největší na Berounce, střední Vltavě a celém Labi. Největší sílu proto měla voda na dolním Labi, kde se průtok přiblížil historickým povodním z roku 2002. Labe působilo velké škody ve všech obcích a městech, kterým často nepomohla ani protipovodňová opatření. Například v ústeckém Střekově a částečně i v Děčíně byla voda tak vysoko, že zábrany postavené na desetimetrovou hladinu přetekla.

Devíticiferná čísla přišla také z Křešic (231,5 milionu), Ústí nad Labem (183 milionů) a Litoměřic (151,8 milionu). Lovosice zaznamenaly 96milionové škody a Děčín 53milionové. „Vlastní škody na majetku Ústeckého kraje a jeho příspěvkových organizací činí 111 267 000 korun,“ dodala Hanáčková. Škody v Ústeckém kraji zaznamenal také stát prostřednictvím svých organizací nebo společností, které vlastní či spoluvlastní. Povodí Labe, Správa železniční dopravní cesty, České dráhy, RWE a ČEZ hlásí v rámci regionu škody 1,1 miliardy.

S opravami by měl pomoci stát. Zatím do obcí poslal stovky milionů na opravu toho, co nepočká, ve Středočeském kraji to bylo 100 milionů korun. Až získá od krajů vyčíslení škod, vyhlásí na obnovu zničených území dotační program. Obce očekávají, že dostanou většinu potřebných peněz. „Při minulých povodních měly obce při obnově dvacetiprocentní spoluúčast,“ připomněla mluvčí Hanáčková.