Všichni na kolo! Ani důchodci nemusí být chodci

Karlovy Vary – Ulice Varů brázdí během festivalu tisíce cyklistů. Kola si ale z domu nedovezli, půjčují si je ve zdejší festivalové půjčovně. Drtivá většina lidí za půjčení kola nezaplatí ani korunu. První hodina jízdy je totiž zadarmo, a protože návštěvníci festivalu bývají spořiví, kolo po hodině vrátí a vzápětí si je klidně půjčí znovu.

Trojice festivalových půjčoven kol už poskytla své služby tisícovkám klientů. „První dny jsme obsloužili mezi 500 až 600 lidmi - to bylo slabší. Teď je to kolem 800 denně,“ prozradila portálu ČT24 hosteska Lenka Reliová z půjčovny z Thermalu. Půjčení kola není nijak složité. Stačí mít festival pass, nadiktovat hosteskám rodné číslo a číslo občanky, podepsat všeobecné smluvní podmínky a můžete vyrazit.

První hodina jízdy je zdarma, druhá až čtvrtá hodina stojí 100 korun. Lidé ale obvykle neplatí vůbec nic. Vary nejsou velké a za hodinu lze bez problémů zvládnout i trasu stanové městečko – hotel Thermal. „Za hodinu projedete město celé, když není velká fronta, můžete si cestou koupit i kávu,“ říká zkušený cyklista Josef Halla. Pracovníci půjčoven přivírají oči i nad tím, že kolo zákazníci po hodině vrátí a vzápětí si je půjčí znovu, půjčovné tak zatím zaplatila jen zhruba dvacítka cyklistů. Provozovatelům půjčovny to ale nevadí. Cílem akce totiž není naplnit pokladnu, ale zviditelnit firemní značku. A to se prý beze zbytku daří.

Šlape celá rodina

Kdo by čekal, že po kole na festivalu sahají jen mladí baťůžkáři, mýlil by se. „Máme tady i starší klienty – čtyřicet, padesát let. Jedna paní je dokonce 46. ročník. Půjčuje si kolo pravidelně každý večer,“ uvedla Reliová. My jsme kousek od kolonády potkali na kole dokonce i oranžového festivalového pantera. „Jezdí se dobře, půjčovnu využívám pravidelně,“ řekl nám s tím, že ani velká hlava kostýmu mu v jízdě na kole nijak nepřekáží. Daleko ale nedojel, jen několik metrů od nás ho zastavily děti, které se s ním chtěly vyfotit.

Kolo dokáže cestu mezi odlehlými promítacími sály pořádně zkrátit. „Jezdím až na Richmond. To mi trvá tak 15 minut,“ říká klient půjčovny David Nushart. Cesta na kole je tak podle něj zhruba o polovinu rychlejší než pěší túra. Jenže kolo musí být zrovna k dispozici – u Thermalu to problém není, tam kola neustále cirkulují, ve stanovém městečku ale skoro každý den dojdou. „Už několikrát jsme si chtěli kolo půjčit, abychom dojeli do města, ale zrovna nebylo žádné volné. To je zákon schválnosti,“ stěžuje si baťůžkář Petr.

Zato půjčovna u Grandhotelu Pupp řeší zcela opačný problém. „Když je v Puppu nějaká akce, tak všechna kola odjedou tam a musí se to svážet zpětně autem. To ale trvá,“ upozornila Reliová. Kola převáží červená dodávka Volkswagen z roku 1964 – ta ale pojme maximálně deset bicyklů najednou. Často se také zdrží v zácpě, a tak do stanového městečka jede třeba i hodinu.

Pozor na turisty

Festivalové cyklisty trápí také neukáznění turisté, kteří mnohdy bez rozhlédnutí křižují silnice. „Štve mě, že se jim musím vyhýbat. Navíc je jich tady hodně, takže je to někdy pěkně náročné - hlavně psychicky,“ stěžuje si klient půjčovny Davit Nushart. Ani turisté ho ale neodradí od toho, aby se po Varech na kole proháněl čtyřikrát i pětkrát denně.

I když cesta festivalovým městem nebývá jednoduchá, úraz zatím utrpěla jen jediná klientka půjčovny. „Spadla z kola. Skončila s odřeninami a zlomenou rukou,“ popsala Reliová. Zatímco klientka se bude ještě několik týdnů ze své jízdy vzpamatovávat, kolo se do půjčovny vrátilo rychle. Z místa nehody ho zpět do půjčovny přivezl přivolaný technik. Právě kvůli nenadálým problémům na trati totiž klienti půjčovny dostávají před odjezdem telefonní číslo, na kterém si mohou říct o pomoc. Technik bezplatně přispěchá i v případě, že cyklista kolo třeba píchne.

Nechce se vám šlapat? Mávněte si na rikšu

Kromě cyklistů se v centru festivalového městečka prohánějí také rikši. Do stanového městečka vás sice nedovezou, po nábřeží se v nich ale projet můžete – a bez námahy. Šlape za vás totiž řidič. Do rikši se najednou vejdou až tři lidé, i když rozhodně pohodlnější je cestovat jen ve dvou. Vozítko je totiž úzké, aby se snáze propletlo přeplněnými karlovarskými promenádami.

Půjčovna ve stanovém městečku
Zdroj: ČT24/Alžběta Vejvodová

Rikšové sice nejsou hovorní (jsou totiž neustále v zápřahu), přesto nám prozradili, že své služby poskytují zadarmo. A každodenní šlapání ještě s pasažéry za zády podle nich vyčerpávající není, při jízdě totiž nijak nespěchají. „Jezdí se na pohodu, aby si to lidé užili. Mně se šlape výborně, užívám si života,“ tvrdí rikša Riceman.

Hvězdy zatím do pedálů nešláply

Celebritu ale v rikše nepotkáte, tradičně se drží automobilů. A ani do půjčovny kol ještě žádná známá osobnost nezavítala, byť stojany s koly najdou jen několik kroků od slavného červeného koberce. Ale nebojte se, i na hvězdy nakonec dojde. V pátek odpoledne si alespoň ty české (včetně prezidenta festivalu Jiřího Bartošky) šlápnou do pedálů. Na Mlýnské kolonádě se budou předhánět v „jízdě“ na rotopedu a spálené kalorie promění na peníze na dobročinné účely.