V Jindřichově Hradci ožila pivovarská tradice

České Budějovice - V Jindřichově Hradci začali po padesáti letech opět vařit pivo. Dva malé pivovary zde otevřeli nezávisle na sobě místní nadšenci. Chtějí tak obnovit přerušenou pětisetletou tradici. Oba zaměstnávají vlastní sládky a vaří z českých surovin. Zájem o první půllitry je velký.

Prvním z malých pivovarů v Jindřichově Hradci je pivovar Pánů z Růže. Dvoučlenný tým zde právě začíná vařit první hektolitry piva. Do tanků míří nefiltrovaná dvanáctka a desítka. Ve sklepě budou ještě týdny zrát.  Místní postupně testují zkušební vzorky. Piva pojmenovali po historických postavách: Jindřich a Vítek. „Vaříme pivo plzeňského typu se spodním kvašením, speciály necháváme na zimu,“ vysvětluje majitel pivovaru Leoš Vondráček.

Teplota stoupá v kádích i ve varně také ve druhém pivovaru, který stojí přímo na náměstí. Připravují tady jedenáctku a dvanáctku. O výrobu se stará sládek s pomocníkem. Ročně chtějí uvařit až 400 hektolitrů. „Tímto krokem jsme se chtěli vrátit k historii vaření piva v Jindřichově Hradci,“ říká prokurista pivovaru Černý orel Vladislav Svoboda.

V Česku je sto osmdesát podobných pivovarů, většinou produkují speciální piva. „Výstav těchto pivovarů nepřekračuje sto tisíc hektolitrů ročně. Tyto minipivovary tak nekonkurují těm velkým,“ upozorňuje výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

Podle historiků se ve městě vaří pivo od 16. století. Velký pivovar patřil vždy majitelům zámku, naposledy ho vlastnili Černínové, kteří o něj přišli po válce. „Poté se zde pivo vařilo již jen pod firmou národní podnik,“ připomíná ředitel Muzea Jindřichohradecka Jaroslav Pikal.

Poslední pivo ve staré varně uvařili v roce 1967, pak provoz tehdejší správci uzavřeli. Areál zchátral a před dvěma lety ho zcela poničil požár. Proto ve starém zámeckém pivovaru jeho majitel již výrobu piva neobnoví. Uvnitř chce vybudovat relaxační centrum.

Pivovarská tradice ožila (zdroj: ČT24)