Ve Švihově se konal desátý ročník dobývání hradu

Švihov – Téměř padesát šermířů sehrálo na místním hradě 500 let starý příběh selské vzpoury proti nižší šlechtě. Výstřely z děl a velká historická bitva přiláká každý rok do Švihova stovky lidí. Na představení se vždy podílí hned několik skupin šermířů a pokaždé předvedou jiný příběh.

Letošní dobývání zavedlo návštěvníky do 16. století na území římsko-německé říše, tedy do období bouřlivých selských válek. Tentokrát šlo o epický příběh vzpoury obchodníka Michaela Kohlhaseho proti bezpráví. „Potom, co se dostal do sporu s nižší šlechtou, tak se vzbouřil. Nejdřív si stěžoval na všechny možné strany, pak vzal spravedlnost do svých rukou,“ popsal umělecký vedoucí skupiny Ganancia David Vobr.

Diváci tak mohli vidět hned několik útoků na hrad i ostrou bitvu přímo na nádvoří. Selská vzpoura ale byla nakonec potlačena a Kohlhase skončil na šibenici. Ostatní se mohli vrátit do tábora, kde nechyběla ani dobová kuchyně. Dobývání hradu provázela také ukázka použití historických ručních palných zbraní, děl nebo praku. Další účinkující zase předvedli dobové tance.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)