Toužíte po skiareálu? V Blansku už od 5,5 milionu

Brno - Lyžařský areál v Blansku-Hořicích je na prodej. Místní Sokol jej nabízí výměnou za 5,5 milionu korun. Na záchranu zchátralého sportoviště totiž nemá peníze. Modernizace sjezdovky by přišla minimálně na dalších 10 milionů.

Lyžařský areál nad Blanskem přitom fungoval od roku 1965, a to až do předloňské zimy. Za tu dobu taky značně zchátral. Jeho největším problémem je nedostatek užitkové vody nutné k výrobě umělého sněhu. Aby provozovatelé lyžování zachránili, využívali nákladnou variantu, sníh totiž vyráběli z vody pitné. Dnes už ale na provoz nemají peníze. 

Hořický areál by potřeboval nejenom nádrž, ale taky nové parkoviště, rozvody elektřiny nebo kvalitní zázemí pro lyžaře. Přes všechna negativa má ale jeden velký potenciál. Pro milovníky lyžování z Brna je to totiž nejbližší sjezdovka. 

Reportáž Hedviky Dědkové (zdroj: ČT24)

I když jsou meteorologové vůči investicím na jižní Moravě spojeným s lyžováním spíše skeptičtí, některým střediskům to vůbec nevadí. Například ve 30 kilometrů vzdálené Olešnici si na nezájem návštěvníků ani počasí rozhodně nestěžují. V minulé sezoně tam lyžovali bez přestávky od listopadu až do poloviny března.