Ústecký kraj dostal 200tisícovou pokutu za chybný tendr

Ústí nad Labem/Brno – Za chyby v tendru na revitalizaci střední průmyslové školy v Ústí nad Labem dostal Ústecký kraj pokutu 200 tisíc korun. Zatím je nebude platit, rozhodnutí svých podřízených ještě přezkoumá předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj.

ÚOHS se zabýval veřejnou soutěží z roku 2009, kdy Ústecký kraj hledal dodavatele pro revitalizaci Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické a Centra dopravní přípravy v Ústí nad Labem. Kraj podle antimonopolního úřadu do předpokládané hodnoty zakázky zahrnul i součásti, které nebyly nezbytné – vnitřní a technologické vybavení a vozový park celkem za 30 milionů korun.

Problematické součásti zvýšily soutěženou hodnotu zakázky o třetinu. „Zahrnuté dodávky tak byly zadány podle ustanovení vztahujících se k podlimitním veřejným zakázkám, ačkoliv se podle jejich předpokládané hodnoty jednalo o nadlimitní veřejnou zakázku na dodávky. Postup Ústeckého kraje mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.