V památníku v Letech je k vidění model sběrného tábora

Lety - Památník obětí romského holocaustu v Letech u Písku má nový exponát. Studenti teplické střední školy obchodu a služeb vyrobili trojrozměrný model tamního tábora, ze kterého byli během druhé světové války čeští Romové posíláni do vyhlazovacích koncentračních táborů. Model z ekologické vytvrzovací hmoty představuje věrnou podobu objektu tábora z roku 1942.

Podle ředitele Památníku Lidice Milouše Červencla nebylo jednoduché dobový snímek areálu v Letech sehnat. „Moc materiálu už neexistuje. Měli jsme fotografie jednotlivých domů v táboře a známe půdorys areálu. Ale přesto si myslím, že se s tím studenti poprali velmi dobře,“ řekl při dnešním odhalení modelu. Dodal, že už nežije žádný pamětník sběrného tábora, jenž by dokázal posoudit, jak je plastika věrnou napodobeninou.  

„Poslední žijící byl pan Vrba, který zemřel loni. Všechny věci jsme s ním konzultovali, ale on už si toho tolik nepamatoval, protože se tu narodil, takže byl velmi malý, když odtud odcházel,“ řekl Červencl.

Výroba modelu tábora má podle ředitele Památníku pro mladé lidi důležitý význam. „Víc se sžijí s historií, musí si k tomu najít určité informace a tyhle znalosti v nich zůstanou.“ Dodal, že studenti teplické školy by v budoucnosti mohli vyrobit i model původních Lidic a Ležáků.

Památník obětí romského holocaustu stojí v místě bývalého pohřebiště cikánského tábora v Letech na Písecku. V období 1942 až 1943 byl letský tábor vězením pro cikány, cikánské míšence a osoby žijící po cikánsku. V nelidských podmínkách zde čekala smrt na 326 mužů, žen a dětí. Dalších 540 vězňů bylo posláno do vyhlazovacího tábora Auschwitz-Birkenau.

I toto místo přitahuje stále větší pozornost veřejnosti. Bez ohledu na zesilujících projevy rasové nesnášenlivosti připomíná, že romská menšina je součástí české společnosti a její historie.

Přemysl Veverka, pravidelný návštěvník Památníku lety:

„Je to místo, který by mělo vést k utichání nenávisti zvláště teda s rasovými podtexty, kterých teď jsme zrovna v poslední době svědky.“ 

Pomník je v blízkosti vepřína. Proti tomu léta protestují především pozůstalí Romové a aktivisté zaměření na lidská práva, kteří žádají jeho zrušení. Premiér Petr Nečas (ODS) však loni řekl, že vláda nyní nemá peníze na to, aby vepřín odkoupila. Loni památník navštívilo 12 tisíc lidí.

Památník obětí romského holocaustu v Letech u Písku má nový exponát (zdroj: ČT24)