Z automatizovaného parkování mají řidiči ve Slaném strach

Slaný - O nový parkovací dům ve Slaném nemají řidiči zájem. Město za něj zaplatilo téměř 90 milionů a teď to vypadá, že si stavba nevydělá ani na svůj provoz. Dům je plně automatický, parkování řídí počítač. Řidiči k němu ale nemají důvěru. Navíc se ukazuje, že čas pro vyskladnění vozidla je mnohem delší, než firma slibovala.

Vedení města je z jeho malé obsazenosti parkovacího domu zklamané. Řada lidí nechá své auto raději na původním parkovišti pod širým nebem. Z automatického systému mají strach. „Jsou v tom závady, nemám k tomu důvěru,“ říká jedna z místních.

Štáb České televize se rozhodl automatické parkování otestovat. Zaparkované auto se díky počítačem řízenému systému samo dostane k výjezdu. Ze třetího patra to trvalo přesně dvě a půl minuty.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

Původně ale firma Koma Industry slibovala vyskladnění auta za 45 sekund. To se ale ukázalo jako nereálné. „Původní údaje se dostaly do smlouvy bohužel vinou projektanta, který u nás už v tuto chvíli nepracuje,“ uvedl projektový manažer firmy Roman Karnovský.

Město kvůli tomu uplatňuje sankce a požaduje slevu. Podle aktuálního dodatku smlouvy se čas pro vydání auta může prodloužit až na 6 minut. Za to, že takovou změnu podmínek podepsal, bude starosta čelit trestnímu oznámení.