Horolezci v Šárce shazují nebezpečné balvany, celé údolí se uzavře

Praha - Horolezci v pražské Šárce shazují části skal, které by se mohly zřítit. Dopoledne už například odstranili nebezpečný 3,5tunový balvan. Práce budou pokračovat i v dalších dnech, na přechodnou dobu se kvůli tomu uzavře celé Šárecké údolí, jeho část je kvůli pracem uzavřená už nyní.

Skály v Divoké Šárce jsou staré 600 milionů let. Některé balvany však hrozí zřícením. Geologové takto nebezpečné kameny odhalili v pěti oblastech v údolí. Kameny teď odstraňují horolezci. Protože je Šárecké údolí přírodní rezervace, nemůže skály odstřelovat pyrotechnik a odstraňují je tak přímo horolezci. Ti jsou odkázáni jen na jednoduchou mechaniku. Balvany zvedají, dokud se neuvolní a nespadnou.

Průzkum udělali geologové v Šárce poté, co se loni v červenci po vydatných deštích zřítil balvan přímo na cestu. Buližníkové skály jsou totiž popraskané vlivem počasí. Přechodně policisté uzavřou celou Šárku, a to kvůli rozebírání větší části skály. Kontroly geologů v údolí by měly kvůli bezpečnosti pěších pokračovat i v dalších letech.

Odstřel skal v Šárce (zdroj: ČT24)