Staré liberecké hodiny zase budou bít

Liberec – Co by to bylo za věž, kdyby neměla hodiny? Ta, která ční z budovy Severočeského muzea, hodiny samozřejmě má, ovšem posledních 40 let už nejsou původní. Muzeum chce starý stroj vyrobený koncem 19. století v broumovské firmě F. X. Schneider a synové zpět. Nebude už pohánět věžní hodiny, ale díky důkladné renovaci může zaujmout místo v muzejní expozici.

Původní hodiny měla historizující budova Severočeského muzea od svého vzniku na konci 19. století až do 70. let minulého století. Věž samotná byla replikou věže staré liberecké radnice zbourané krátce před postavením muzea. „Proč se stroj vyměnil, úplně přesně nevíme. Zřejmě ten původní dosloužil, jeho oprava by byla náročnější,“ řekl o věžních hodinách ředitel muzea Jiří Knížek.

Starý Schneiderův hodinový stroj by se teď měl do muzea vrátit jako exponát ve věži, kterou chce muzeum příští rok zpřístupnit. Nejprve ale bylo nutné dát ho dohromady a restaurovat – poslední desetiletí pro něj totiž byla devastující. „Přístroj jsme dohledali v našem depozitáři v Raspenavě, kde nám bohužel před třemi lety prošla povodeň. Přístroj byl velmi poškozen a znečistěn,“ přiblížil Jiří Knížek. Navíc se ukázalo, že zmizela asi pětina původních součástí včetně ozubených kol.

Spíš než vzácný hodinový stroj z předminulého století tak dostali restaurátoři do ruky hromadu šrotu. „Jednotlivé části sice vykazovaly hybnost, ale ne takovou, jakou by měly správně mít,“ podotkl restaurátor David Lejsek. Čištění a konzervování jednotlivých dílů zabralo restaurátorům desítky hodin. Nakonec se ale zanesená soukolí začala znovu točit. „Navrch bude závěrečný speciální vosk, který celý hodinový stroj zakonzervuje,“ dodal David Lejsek. Práce restaurátorů ale ještě nekončí. Na obnovu čekají například poškozené ciferníky.

Umění restaurátorů: Hodiny libereckého muzea (zdroj: ČT24)