Divoký potok podemlel kolonádu v Janských Lázních

Janské Lázně (Trutnovsko) – Až k pádu kolonády mohou vést problémy, které v krkonošských Janských Lázních přetrvávají po povodni. Ačkoli horské město nebylo zaplavené, podzemní průzkum ukázal, že podzemní voda zničila starý podzemní tunel, na kterém kolonáda stojí. Zřícení podzemní klenby a následně i kolonády sice bezprostředně nehrozí, ale oprava je nutná, město na ni ovšem musí sehnat pět milionů korun.

Janský potok se v Janských Lázních nemůže vylít z koryta – vede totiž pod zemí. Červnová velká voda ale jeho tunel vážně poničila. „Utrhlo to celou stěnu. Metr a půl do hloubky je celá utržená,“ přiblížil jeskyňář Radko Tásler. Voda místy vymlela až dvoumetrovou prohlubeň. Přímo nad tunelem přitom stojí kolonáda. 

Zřícení stěn ani klenby sice zatím podle Radko Táslera nehrozí, ale opravy by se rozhodně odkládat neměly, zejména s ohledem na případné další povodně. Vedení města to dobře ví. „Pokud by se tam cokoli stalo, hrozí zřícení a propad budov,“ řekl starosta Jiří Hradecký.

Jeskyňáři chtějí prozkoumat všechny podzemní prostory, které mohla v Krkonoších velká voda poškodit – nejen v Janských Lázních. Jejich práce je ale teprve na začátku.

Přemysl Šrámek o Janských Lázních (zdroj: ČT24)