Pod zem se vrátily ostatky středověkých zakladatelů Děčína

Děčín – Ostatky 380 lidí, kteří před sedmi staletími založili pod hradem královské město Děčín, opět spočinuly v hrobě. Několik desetiletí spočívaly v depozitáři Národního muzea, kam se dostaly po svém objevení při tehdejší rekonstrukci městského koupaliště.

Nalezené a vyzvednuté kosterní pozůstatky se obvykle pod zem již nevracejí. Děčínští se ale rozhodli zakladatele svého města pohřbít znovu. Akci iniciovali muži, kteří před lety v Děčíně při vykopávkách pomáhali. „Navrhli jsme Národnímu muzeu: Co kdybychom je znovu pohřbili?“ popsal Otto Chmelík z Děčínsko-podmokelské vlastivědné společnosti. Muzeum souhlasilo, znovupohřbení ostatků ale podmínilo tím, že se tak stane na hřbitově.

Do hrobu se ostatky původních obyvatel Děčína vrátily skoro po třiceti letech za účasti archeologů, členů vlastivědného spolku i zástupců radnice. „Je to neobvyklé, ale důstojné rozloučení s našimi předky,“ podotkl náměstek děčínského primátora Pavel Sinko.

Zatím společný hrob středověkých měšťanů zdobí jen prostý kříž, příští rok ho ale má doplnit pomník. Již na podzim se u hrobu měšťanů sejdou jejich vzdálení potomci – děčínští rodáci z Česka i Německa.