Blesk zapálil penzion na Jindřichohradecku, škoda jde do desítek milionů

Velký Ratmírov (Jindřichohradecko) – Velmi vysokou škodu způsobil požár v penzionu ve Velkém Ratmírově na Jindřichohradecku, který vypukl při noční bouřce, když budovu zasáhl blesk. Ačkoli hasiči část penzionu včetně většiny ubytovacíh prostor zachránili, je škoda asi třicetimilionová.

Požár vypukl po půlnoci, na místo přijelo pět hasičských jednotek, později je posílily ještě další dvě. Oheň se postupně rozšířil na střechu a krovy, zasáhl restauraci, stodolu, kotelnu a garáž, hasiči ho dostali pod kontrolu zhruba po třech hodinách. „Dále se nešířil a byl zcela pod kontrolou zasahujících hasičů, kteří stále pokračovali v hašení. O dvě hodiny později na rozhodnutí velitele zásahu začaly z požářiště postupně odjíždět všechny jednotky dobrovolných hasičů,“ popsala mluvčí jihočeského hasičského sboru Vendula Matějů.

Plameny zcela uhasly až v devět dopoledne. Vyšetřovatel hasičů odhadl škodu velmi vysoko – na 30 milionů. Hasiči přitom zabránili rozšíření ohně do celé budovy. „Zásah uchránil další majetek v hodnotě 20 milionů korun. Především ubytovací prostory,“ řekla mluvčí Matějů.