Bolevecký rybník šíří vyrážku, hygienici nedoporučují koupání

Plzeň – Z koupání ve Velkém Boleveckém rybníku v Plzni si lidé mohou odnést vyrážku. Vyskytla se u několika lidí, kteří do vody zamířili, podle hygieniků je to zřejmě nákaza larvami ptačích motolic. Koupání v rybníku hygienici nedoporučují.

Přestože se nedávno vydal na Velký Bolevecký rybník speciální kombajn, aby ho zbavil kanadského moru, ve vodě na plavce stále čekají nepříjemná setkání s rostlinami. Po pobytu ve vodě se u lidí objevuje svědivá vyrážka, podle hygieniků je podezření, že je to cerkáriová dermatitida – takzvaná vyrážka z koupání. „Postiženy byly osoby, které přišly do styku s vodními rostlinami při delším plavání napříč rybníkem,“ uvedla Radmila Koubová z plzeňské hygienické stanice. Koupání v rybníku proto nedoporučují, zejména by se ho měli vyvarovat děti, těhotné ženy, alergici a lidé s oslabenou imunitou.

Vyrážka z koupání čili cerkáriová dermatitida se objevuje, když člověku do kůže proniknou larvy ptačích motolic, které uvolňují vodní plži. U člověka se vyrážka projevuje tvorbou skvrn, puchýřů a zarudnutím kůže a intenzivním svěděním. Jiný vliv na zdraví nemá, larvy v lidském těle nejsou schopny přežívat. Mezilidským kontaktem se nemoc nepřenáší, je možné chytit ji pouze při koupání. Preventivní opatření proti napadení cerkáriemi podle Koubové není, je ale možné se pro snížení rizika před koupáním namazat mastným krémem.

Koupání v Boleveckém rybníku hygienici nedoporučují (zdroj: ČT24)

Bolevecký rybník není jediná vodní plocha v Plzeňském kraji, kde hygienici nedoporučují koupání. Totéž platí pro Hnačov na Klatovsku, kde je ve vodě hojný vodní květ i zvýšený výskyt sinic. Zhoršená kvalita vody je v jezírku Košutka v Plzni, na Domažlicku v koupališti Podhájí u Horšovského Týna či na koupališti v Kolinci na Klatovsku. Sinice se začínají objevovat také na přehradě Hracholusky, vodu však hygienici stále hodnotí jako vhodnou ke koupání.