Chrudimsko má ochránit poldr, pozemky ale nejsou na prodej

Kutřín (Chrudimsko) – Do slepé uličky se dostala výstavba protipovodňového poldru v Kutříně na Chrudimsku. Ochránit by měl obce u Krounky a Novohradky, kam se voda rozlila i letos v červnu. Přestože Povodí Labe i Pardubický kraj hovoří o poldru jako o prioritě, narazily při výkupu pozemků. Majitelé se jich nechtějí vzdát.

Povodeň nepřišla na Chrudimsko počátkem června, nýbrž až před koncem měsíce – důsledky v obcích ovšem nebyly o nic méně závažné. Zdůraznily potřebu učinit opatření, které obce před povodní ochrání. To, se kterým vodohospodáři počítají – poldr v Kutříně – však asi nevznikne, proti se postavili majitelé pozemků. „Všichni vlastníci – je jich cca 120 – byli osloveni. Nicméně máme negativní ohlasy, dokonce bylo založeno sdružení Kutřín 42,“ řekla vedoucí oddělení investic Povodí Labe Hana Pištová.

Odpůrci projektu se podle úřadů obávají mimo jiné nekontrolovaného usazování naplavenin na rozsáhlém území. České televizi však nic říct nechtěli.

Starostové obcí, které se naposled v červnu ocitly pod vodou, jejich postup kritizují. Poldr je podle radnic potřeba. „Město Luže by bylo v podstatě bez záplav. Záplavové území, které má, by suchý poldr dokázal absorbovat,“ řekl starosta Luže Radek Zeman.

Vodohospodáři by chtěli zablokované pozemky vyvlastnit, k tomu ale potřebují pomoc kraje. Klíčové je, aby změnil zásady územního rozvoje a uvedl v nich poldr jako veřejně prospěšnou stavbu. Pardubický kraj o takové úpravě skutečně uvažuje, ostatně už na přípravu poldru dal více než miliardu korun. „Po několika jednáních na kraji nám bylo přislíbeno, aby se to co nejdříve schválilo,“ přiblížila Hana Pištová.

Michal Klokočník o poldru na Chrudimsku (zdroj: ČT24)