Vlhké zdi, nekvalitní trávník – závady odkládají otevření zahrady Jezuitské koleje

Kutná Hora – Stomilionová obnova zahrad kutnohorské Jezuitské koleje se protahuje. To, co chtěla stavební firma předat, mělo podle Středočeského kraje mnoho vad a nedodělků, které proto musí dělníci odstranit. Zahrady, které patří k areálu Galerie Středočeského kraje, se tak otevřou až na podzim a umělci je využijí v příští sezoně.

Kontroloři, kteří zjišťovali, zda rekonstrukce zahrad Jezuitské koleje probíhá, jak má, našli odpadávající navlhlé zdi, zjistili, že není hotový zavlažovací systém, na cestách se chodci bořili a amfiteátr se rozpadal. Naposled kritizovali podobu trávníku. „Nebyla to zemina vhodná pro výsadbu, byly tam příměsi nějakých stavebních sutí, byl tam i igelit,“ shrnul připomínky středočeský radní pro kulturu Zdeněk Štefek (KSČM).

Protože musí dodavatel závady odstraňovat, už dávno uplynul termín, kdy se měly zahrady Jezuitské koleje otevřít. Teď platí, že se tak stane po úpravě trávníku. „To je jediná věc, která brání převzetí areálu. Veškeré další vady byly odstraněny,“ ubezpečil vedoucí projektu Michal Kaiser z Metrostavu. Podle Zdeňka Štefka by mělo být vše v pořádku na podzim.

Zahrady budou volně přístupné, přímo v centru Kutné Hory tak vznikne nový park – a Galerie Středočeského kraje v něm počítá s pikniky i výstavami. „Zahrada si říká o to, aby tady byly sochy. Můj plán je, aby sochy byly i před Jezuitskou kolejí,“ přiblížila ředitelka galerie Jana Šorfová. Samotná jezuitská kolej ovšem má rekonstrukci již za sebou, skončila loni.

Milan Brunclík o zahradě Jezuitské koleje (zdroj: ČT24)