Demonstraci proti násilí přišlo podpořit asi pět desítek lidí

České Budějovice – Několik desítek lidí se sešlo na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích na demonstraci proti násilí a nenávisti. Přišli vyjádřit nespokojenost s událostmi minulých týdnů na sídlišti Máj. Akce proběhla poklidně, bez mimořádných událostí. Už na zítřek ale Budějovičtí plánují až tři další protesty – protiromský, protipolicejní a k tomu romské shromáždění. Dva proběhnou přímo na problematickém sídlišti Máj, třetí na náměstí Přemysla Otakara II., odkud mají účastníci pochodovat na sídliště. Policie se na víkendové akce chystá, současně vyšetřuje dění minulých týdnů. Ačkoli účastníci demonstrací tvrdí, že za vyhrocení situace mohou především policisté, vyšetřovatelé kvůli násilí zatím obvinili pět účastníků protestů.

Účastníci dnešní protestní akce se vymezili proti násilným požadavkům demonstrancí z minulých týdnů. Podle jedné z organizátorek Radky Doležalové bylo jeho cílem ukázat, že násilí do města nepatří – jak násilnosti extremistů, tak násilí ze strany Romů. „Je tu řada lidí, kteří to nechtějí a nepovažují to za ideální řešení nastalých problémů,“ dodal další spoluorganizátor Tomáš Mařík.

Demonstraci proti násilí vystřídá žhavá sobota

Zatímco pátečním protestem se chce část Českobudějovických vymezit proti násilí, v sobotu se policisté i magistrát obávají dalších pouličních bojů. Proběhnou až tři shromáždění, dvě z nich na sídlišti Máj, další na náměstí Přemysla Otakara II. Společně s tímto protestem nazvaným Proti diskriminaci slušných občanů Českých Budějovic ohlásili organizátoři také pochod z náměstí na Máj. Mezi jeho pořadateli je podle budějovického primátora kromě Jaromíra Pytle a Jana Plánky také Lukáš Kohout, který spoluorganizoval předloňské protesty na Šluknovsku.

Jeden z protestů, které proběhnou přímo na sídlišti, má potom název Proti policejní brutalitě. Jeho účastníci se sejdou u multikina, kam chtějí zamířit i účastníci pochodu z náměstí. Protože na sídlišti proběhne souběžně také romské shromáždění, policisté se obávají, aby se jednotlivé skupiny opět nepokusily proniknout k sobě, jak se stalo o posledních dvou víkendech. S ohlašovateli shromáždění se setkal primátor Juraj Thoma, který se jim pokoušel pořádání rozmluvit. To se mu nepodařilo. Lukáš Kohout po jednání řekl, že se s primátorem domluvili jenom na určité změně trasy pochodu, který nepovede místy, kde se bude konat romský happening.

Policisté a město přesto připravují Máj na případné další boje – například firma, která se v Budějovicích stará o odpad, odveze popelnice, ze kterých demonstranti vytvořili při střetech s policií barikády. Radnice potom vyzvala občany, aby se do protestů nezapojovali, nepodporovali žádnou z radikálních skupin a případným střetům se vyhnuli.

Budějovická radnice nechala odstranit kontejnery z Máje, aby je demonstranti nepoužili k tvorbě barikád.
Zdroj: ČT24

Vše začalo na dětském hřišti

Organizátoři prvních protestů odkazovali na incident z druhé poloviny června, kdy na dětském hřišti na Máji přerostla strkanice dětí ve rvačku jejich rodičů, do které se nakonec zapojilo na sto lidí. Podle organizátorů prvního protestu to byl důkaz problematického soužití s komunitou sociálně slabších v části sídliště.

První demonstrace proběhla poslední červnovou sobotu, po jejím skončení se několik stovek jejích účastníků vydalo na neohlášený pochod na sídliště, kde probíhalo romské shromáždění. Do cesty průvodu se postavili policisté, kteří podle vedoucího pořádkové policie Martina Součka čekali, že s nimi budou demonstranti vyjednávat. Vše ale skončilo násilným střetem. V násilí přerostla také neohlášená demonstrace o týden později, kterou magistrát rozpustil a její účastníci se potom znovu pokusili dojít na sídliště Máj.

Policie zasahuje proti demonstrantům na sídlišti Máj
Zdroj: David Veis/ČTK

Ačkoli představitelé města tvrdí, že situace na Máji zdaleka není tak problematická jako například v severočeských ghettech, sklidil magistrát v souvislosti s děním na sídlišti kritiku. Podle ředitele agentury pro sociální začleňování Martina Šimáčka nekladl dostatečný důraz na prevenci a udělal i některé negativní kroky, například když snížil počet dětských hřišť v problematických lokalitách. „Lidé jsou rozzlobeni a cítí, že se to neřešilo včas a dostatečně rychle,“ myslí si Šimáček. Město v tomto týdnu uspořádalo diskusi o problémech Máje, kde zazněla kritika i od samotných obyvatel sídliště. Město slíbilo posílení policejních hlídek, stavbu nových hřišť a chce také tlačit na vládu, aby změnila systém vyplácení sociálních dávek.

Děním minulých týdnů se zabývá také policie, která kvůli násilnostem obvinila pět lidí, kteří na policisty házeli kameny, lahve nebo je fyzicky napadali. Server iDnes.cz ale upozornil, že opačným směrem přicházejí trestní oznámení na nepřiměřený zásah policistů. Podle policie zákon porušil i svolavatel prvního shromáždění z 29. června, když vyzýval účastníky k neohlášenému pochodu na sídliště Máj. Porušil tak zákon o právu shromažďovacím, jsou přesvědčeni policisté, kteří případ předali správnímu odboru českobudějovického magistrátu.