Komunisté a Baťa? Proti krajskému spojení Zlínští protestovali

Zlín – Nový dech nabraly ve Zlíně protikomunistické protesty, které vypukly po ustavení nové krajské koalice po loňských podzimních volbách. Proti tomu, že komunističtí radní dnes sedí v Baťově mrakodrapu, kde sídlí krajský úřad, se bouřili účastníci vzpomínky na Tomáše Baťu, který zahynul před 81 lety.

Účastníci shromáždění nazvaného Srdcem proti komunismu se sešli u pomníku Tomáše a Jana Antonína Baťových, pořadatelé upozornili na nevhodnost kombinace radních z komunistické strany a výškové budovy, která nese Baťovo jméno. „Nejde o konkrétní jména, ale o princip,“ řekl organizátor setkání Tomáš Pasterný, kterého podpořili představitelé sdružení Repelent 21. Ti proti účasti KSČM v krajské „vládě“ protestují od jejího vzniku loni na podzim, zprvu také pořádali protestní akce v ulicích a na náměstí.

Vzpomínky na Tomáše Baťu, který zahynul 12. července 1932 při letecké havárii, se zúčastnil také náměstek zlínského primátora Aleš Dufek (TOP 09/STAN), podle kterého Baťa svobodě prospěl i tím, že dal lidem práci a příležitost. „Zlín patřil k nejliberálnějším a nejsvobodomyslnějším městům v republice,“ podotkl Dufek.

Komunistická strana loni skončila v krajských volbách ve Zlínském kraji třetí za ČSSD a KDU-ČSL, nakonec však sociální demokraté vytvořili koalici právě s ní a SPOZ, která je v zastupitelstvu naopak nejslabší. Hejtman Stanislav Mišák (ČSSD) řekl, že koaliční dohoda je výsledkem možného a že ji sociální demokraté uzavřeli s těmi, kdo nejlépe pomohou plnit jejich volební program. Trojkoalice má v 45členném zastupitelstvu většinu 25 hlasů, v opozici jsou kromě lidovců také TOP 09 se starosty a ODS. Kritici účasti komunistů v radě se účastní jednání zastupitelstva, uspořádali také několik demonstrací. Naopak neuspěli s plakátovou kampaní, proti které se postavilo město. Komunisté v radě zůstávají i přesto, že jeden z jejich zástupců Jaroslav Kučera je podezřelý ze spolupráce se Státní bezpečností. Letos v únoru zastupitelé hlasovali o důvěře hejtmanu Mišákovi, své místo však obhájil.