Veltruský zámek se z povodní již vzpamatoval, hlavní palác ale zůstane uzavřen

Veltrusy (Mělnicko) – Jedna z památek poničených povodní, zámek Veltrusy, znovu otevírá – ačkoli část prostor včetně hlavního paláce ještě není opravena, nepřístupné zůstanou také některé cesty v parku. Od soboty správa zámku zpřístupní návštěvníkům výstavu historických kočárů v hospodářském dvoře, expozici historického lovectví a myslivosti, cykloprohlídku zámeckého parku s průvodcem, nový okruh Povídání o povodních s průvodcem nebo zámeckou restauraci. Hlavní zámecká budova by měla být opravena a zpřístupněna do konce příštího roku.

Ty části veltruského zámku, které budou od soboty opět přístupné, tak již zůstanou, navštívit je bude možné denně kromě pondělí. Zatím budou pokračovat opravy hlavní zámecké budovy, dosadba stromů v parku nebo obnova lesní školky, která byla v zámeckém areálu několik set let.

Červnová povodeň způsobila ve Veltrusech škody zhruba za 150 milionů korun. Vzhledem k okolnostem je to ale příznivý výsledek. „Oproti povodni v roce 2002 je tato částka asi jen desetinová,“ poukázal kastelán Pavel Ecler. I díky protipovodňové stěně u Veltrus bylo letos v zámku méně vody, proud byl také slabší. Zámecká správa byla na povodeň také lépe připravena. „Provedli jsme aktualizaci protipovodňového a evakuačního plánu, díky čemuž se letos na rozdíl od roku 2002 podařilo včas evakuovat zemědělskou a zahradnickou techniku,“ podotkl kastelán.

Barokní zámek z počátku 18. století v roce 2002 poničily katastrofální záplavy. Opravuje se od roku 2004. Příští rok by mělo být v areálu zámku dokončeno také vzdělávací centrum Schola naturalis za 232 milionů korun. Kromě seminářů a výukových programů pro školy by mělo sloužit také pro kulturní a sportovní akce. Zámecký park ve Veltrusích patří k nejvýznamnějším historickým parkům v Čechách a se svou rozlohou 300 hektarů je v ČR také největší. Jde o okrasný statek, proslulý svou kompozicí s řadou vzácných dřevin.