Náchod je bez „íčka“, provozovatelka se nedohodla s radnicí

Náchod - Kam se jít podívat v Náchodě a jeho okolí? Jaká je otevírací doba zámku nebo třeba koupaliště? Zatímco ve většině měst si turisté pro odpovědi na podobné otázky chodí do informačních center, v Náchodě to nejde. Jediné a tradiční infocentrum totiž před sezonou skončilo. Jeho provozovatelka se nedohodla se starostou na podmínkách nové smlouvy.

Náchodské informační centrum provozovala Markéta Machová, dnes už tady jenom prodává suvenýry. S městem, které na činnost přispívalo, se nedohodla na podmínkách nové smlouvy. Město chce jednoroční, ona dlouhodobější. „Už nejsem ochotna tato martýria podstupovat každoročně, smlouvu podepíšu jen na delší spolupráci“ říká Markéta Machová.

To ale starosta města Jan Birke (ČSSD) rok před volbami odmítá. „Nechci nové lidi, kteří přijdou vést toho město, zavázat smluvními vztahy na několik let dopředu,“ vysvětluje. Podle provozovatelky se do infocentra chodila ptát asi stovka turistů denně. Ti teď musí na městský úřad, který kvůli tomu provizorně a narychlo pozval brigádníky.

Radnice se netají tím, že v příštích letech chce infocentrum provozovat ve vlastní režii, i když to bude dražší. „Nenechám se od nikoho vydírat. Dáme jí čas, a to mi připadá fér, aby do 19. července podepsala stávající smlouvu,“ dodal starosta. Machová je podle svých slov ochotna jednat, jeden rok je pro ni ale příliš málo.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)