S křižovatkou v Litvínově si řidiči nevědí rady

Litvínov – Radnice v Litvínově nezvládla podle některých řidičů projekt značení křižovatky na Masarykově náměstí. Kritici tvrdí, že jízdní pruhy jsou tam krátké a nepřehledné a řidiči se v nich často dostávají do nebezpečných situací. Řešení poměrně komplikované křižovatky kritizují i dopravní experti.

Nové značení mělo zjednodušit provoz na složité křižovatce v centru města. Místo toho řidiči zmateně postávají a hledají svou cestu. Někdy se dostanou do jiného jízdního pruhu a riskují srážku s dalším autem. „Člověk se v tom moc nevyzná. Když přijede, tak neví, kam má odbočit. Je to nepřehledné. Kdo to tu nezná, bude zmatený,“ stěžují si řidiči. A ani policie nemůže podobu značení ovlivnit. „Vydáváme stanovisko, které je pro vlastníka komunikace pouze doporučující,“ potvrdila mluvčí PČR Ústí nad Labem Šárka Poláčková.

Celý projekt se také nelíbí dopravnímu expertovi. Situaci podle něj nezvládají ani řidiči, kteří křižovatku znají. „Je vidět, že domácí řidiči jezdí, jak jsou zvyklí. To znamená plná čára – neplná čára, zebra–nezebra,“ uvedl Jan Pechout z oddělení Ministerstva dopravy ČR BESIP.

S novým značením si nevěděl rady ani starší manželský pár z Německa: „Je tam příliš mnoho značení, pro řidiče to není optimální. U nás se to řeší semafory.“ Zástupce BESIPu kritizoval především velmi krátké odbočovací pruhy. „Jestliže se tam někdo postaví, zakryje celý jízdní pruh,“ dodal Jan Pechout.

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)

Litvínovská radnice si za novým značením křižovatky stojí. Podle vedoucí investičního odboru je řešení nezvyklé, ale prý jediné možné. „My jsme samozřejmě museli vycházet z prostoru, který tady je. Jedno auto tam pohodlně stojí, to už máme vyzkoušené,“ prohlásila Hana Nováková z MÚ Litvínov.

Radnice bude v rekonstrukci navazujících ulic pokračovat v příštích letech a chce do projektu zapracovat i připomínky místních obyvatel.