Třem lidem ze včerejší protiromské demonstrace hrozí obvinění

České Budějovice - Třem účastníkům včerejší protiromské demonstrace v Českých Budějovicích hrozí obvinění kvůli násilí na úřední osobě. Jeden z nich například napadl policistu na koni. Policie zadržela dohromady 60 lidí. Zbylí podezřelí spáchali podle policistů přestupek. Při zákrocích utrpěli tři policisté lehká zranění, sdělil jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Protiromský protest se konal už třetí sobotu za sebou. Tentokrát přišlo kolem 300 lidí. V souvislosti s předchozími demonstracemi a pochody na sídliště Máj už dříve policie obvinila pět mužů z násilí proti úřední osobě. U tří lidí zadržených policií včera bude podle jejího mluvčího zahajovat úkony v trestním řízení. Ostatní zadržení se dopustili přestupku tím, že neuposlechli výzvy policistů.

„Tak, jak se přiváželi, tak byli vyslýcháni a po udělení pokuty propouštěni,“ přiblížil jihočeský policejní mluvčí Matzner. Na sídlišti Máj je podle něj dnes klid. Přetrvává tam zvýšený policejní dohled.  

Demonstraci na sídlišti Máj, kde žije i romská komunita, svolali organizátoři pod názvem Proti policejní brutalitě. Účastníci se sešli u multikina a několik desítek z nich se marně snažilo projít přes policejní kordon do středu sídliště. Policisté měli výraznou početní převahu. Na místě bylo mnoho těžkooděnců a policejních vozů, zasahovali také policisté na koních a situaci ze vzduchu monitoroval vrtulník.

Před demonstrací na sídlišti se mělo konat také protiromské shromáždění na náměstí Přemysla Otakara II., kde počítali pořadatelé s účastí přibližně tisíce lidí. Dorazilo jich jen několik desítek a organizátoři bez udání důvodu akci zrušili.  

Demonstrovalo se i v Duchcově

Podpořit českobudějovické protesty se rozhodli také lidé v Duchcově na Teplicku, kde se v sobotu sešlo na neohlášené akci asi 50 lidí. V Duchcově je napjatá atmosféra od 18. května, kdy pětice Romů napadla mladý manželský pár.

Konflikty na českobudějovickém sídlišti Máj začaly 21. června, kdy se do sporu dostaly děti na hřišti a následně se zapojilo asi 100 dospělých. Reakcí na konflikt ze hřiště byla demonstrace, která se uskutečnila 29. června. Po ní se několik stovek účastníků shromáždění přesunulo na Máj, kde se někteří střetli s policisty. V sobotu 6. července pak pořádkové služby zasáhly na sídlišti proti účastníkům další protiromské demonstrace, kteří se tam přesunuli z centra města, kde magistrát zrušil jejich neohlášené shromáždění. Při potyčkách bylo zadrženo několik desítek lidí. Do akce zasáhly vždy stovky příslušníků pořádkových služeb. Na Máji žije 22 tisíc obyvatel, z nichž přibližně 400 patří k romské menšině.