Ostravští vědci testují největší akumulátor v Česku

Ostrava - Malé obce by mohly být v budoucnu nezávislé na velkých elektrárnách. Vědci z Vysoké školy báňské v Ostravě totiž testují největší akumulátor v Česku, který by jim v kombinaci s obnovitelnými zdroji energie dokázal zajistit dostatek levné elektřiny. První výsledky čekají za rok.

„Akumulační stanice je navržena tak, aby dovedla malou vesnici napájet zhruba po dobu 24 hodin,“ uvedl Petr Chlebiš, Technologické centrum Ostrava VŠB-TUO. Akumulátory se nabíjí, když je v síti přebytek energie. Trvá jim to čtyři hodiny. Nyní vše řídí dispečer u počítače. „Postupně se chceme dopracovat k plnému automatickému řízení,“ uvedl Vladimír Rumpa, programátor, Technologické centrum Ostrava VŠB-TUO. Projekt si chce univerzita nechat patentovat.

Ostravští vědci testují největší akumulátor v Česku (zdroj: ČT24)

V ostravském technologickém parku chtějí mimo jiné najít řešení problému, co s přebytečnou energií, kterou do systému dodávají nově vzniklé solární elektrárny. Pracují proto i na koncepci menších mobilních akumulátorových stanic, které by mohly stát přímo vedle panelů a nadbytečně vyrobenou energii uchovávaly.