Dolní Břežany chtějí být kvetoucím sídlem

Dolní Břežany – Mezinárodní porota soutěže Kvetoucí sídla Evropy přijela do Dolních Břežan. Obec se jako jediná z Česka dostala do mezinárodního finále. Porota složená z architektů nebo třeba zástupců turismu hodnotí, jak město vypadá a jak se o něj lidé starají. Vítěz si neodnese žádnou finanční odměnu, získá ale mezinárodní ocenění.

Dolní Břežany jsou finalistou a jediným reprezentantem Česka v mezinárodní soutěži Kvetoucí sídla Evropy. Ta je zaměřená hlavně na péči o kvalitu života v obcích a městech. Hodnotí třeba parky nebo další městskou zeleň. „Jsou tam architekti, zahradní architekti, ale i lidé z oblasti médií a turističtí konzultanti,“ uvedla předsedkyně mezinárodní poroty Inka Truxová a předseda poroty v České republice Rüdiger Kirsten doplnil: „Nejdřív se díváme na květiny, zeleň v otevřených prostorech a co dělají pro výchovu k ochraně životního prostředí.“

Porotci z dvanácti zemí Evropy vybírají vítěze v různých kategoriích. Ocenění je ale jen symbolické. „Není nijak financovaná. Je to spíš obráceně, obec s tím má náklady. Ale na druhou stranu – my v tom vidíme velkou prestiž,“ potvrdil starosta Dolních Břežan Věslav Michalik (STAN).

Reportáž Magdaleny Martinkové (zdroj: ČT24)

Aby se obec dostala do mezinárodního finále, musí nejdřív vyhrát republikové kolo. V tuzemsku je to soutěž Zelená stuha o vesnici roku, kterou vyhlašuje ministerstvo životního prostředí. Dolní Břežany zvítězily loni. Například díky tomu, že z místa původní skládky nechaly vybudovat Keltský park. „Vznikl na místě naprosto dezorganizované skládky, která se nedala ani zaměřit. Rok se projektovalo, rok a půl se realizovalo a některé drobné úpravy se dodělávají. Dosazuje se stále,“ vysvětlil zahradní architekt Zdeněk Sendler. Soutěž vznikla už v roce 1975, kdy spolu o nejhezčí město soutěžily Francie a Velká Británie. Česká republika se účastní od roku 2002.

Vyhlášení vítězů soutěže Kvetoucí sídla Evropy proběhne 26. září v Belgii.