Hladoví proti komunistům, tentokrát ve Varech

Karlovy Vary - Štafetová hladovka proti účasti komunistů ve veřejných funkcích pokračuje na západě Čech. Zapojili se do ní aktivisté, studenti i obyvatelé. Do poloviny srpna se v hladovění vystřídá dvacet pět lidí. V plánu je pokračovat v celorepublikové hladovce až do voleb (míněno v řádném termínu) a případně i déle, obětí komunistů k připomenutí je totiž velké množství.

Pomyslnou štafetu v hladovce proti účasti komunistů ve vedení krajů přinesli do Karlovarského kraje zástupci sdružení Repelent 21 ze Zlína. Tam hladovku drželi postupně každý den od 1. června, a připomněli si tak dětské oběti komunistického režimu. Na západě Čech předali štafetu u památníku obětí železné opony na hraničním přechodu Svatý Kříž na Chebsku. Jednotliví hladovkáři budou čtyřiadvacet hodin bez jídla vždy za konkrétní oběť.

Studentům na Karlovarsku vadí politická minulost náměstka Sloupa

Jako největší problém v Karlovarském kraji vnímá opozice i studenti osobu komunistického náměstka pro školství Václava Sloupa. Vadí jim hlavně jeho politická minulost, kdy koncem osmdesátých let působil jako politruk u pohraniční stráže. Čtyřikrát se ho neúspěšně pokoušeli odvolat na krajském zastupitelstvu.

Protikomunistické shromáždění
Zdroj: ČT24//www.bez-komunistu.cz

Hladovka je už půlročním nepřetržitým protestem, který původně zahájili jihočeští studenti, když se snažili upozornit na návrat komunistů do krajských rad a konkrétně na pozice rozhodující o školství v kraji. Postupně se přesunula na celostátní úroveň a do dnešního dne ji v souvislé řadě v celé zemi drželo již 189 lidí.

Cílem protestu je podle organizátora Petra Marka z platformy Bez komunistů.cz změnit postoj společnosti, která je vůči návratu komunistů do veřejných funkcí apatická, ale také tlačit na ČSSD, aby si rozmyslela spojenectví s KSČM.

Protestu se zúčastnily známé osobnosti, třeba Bára Hrzánová

Hladovka je řetězová, každý z účastníků hladoví jeden den a každý také připomene osud jedné oběti, jednoho člověka zavražděného komunisty. Má své specifické celky - například 33 dní probíhala „ženská štafeta“, kdy hladovku držely jen samé ženy, od začátku června se připomněly děti, které zemřely matkám vězněným komunisty. Od 21. srpna budou připomenuty oběti okupace v roce 1968 a také zastřelení při demonstracích v srpnu 1969, kteří padli rukou domácích bezpečnostních složek.

Protestu se zúčastnila řada známých osobností, mezi nimi dokumentaristka Olga Špátová, biskupka Jana Šilerová nebo herečka Bára Hrzánová, známá třeba z divadelní inscenace Hrdý Budžes, ukazující dobu husákovské normalizace pohledem osmileté školačky.