Americká třída v Plzni je na dva kusy, rozetnula ji oprava Wilsonova mostu

Plzeň – Osobní auta ani chodci nemohou na Wilsonův most v Plzni, městské autobusy a trolejbusy přes něj přestanou jezdit příští týden. Oprava mostu starého sto let, který je součástí Americké třdíy, potrvá do května příštího roku. Objízdná trasa vede přes most U Jána, chodci mohou využít lávku u bývalého domu kultury.

Současně s mostem město uzavřelo přilehlou část Americké třídy, průjezdná je pouze k Pařížské ulici. Uzavřeno je také také Denisovo a Anglické nábřeží Radbuzy od Americké třídy směrem k železnici. V okolí hlídkují policisté, kteří usměrňují řidiče i chodce, kteří by chtěli do uzavřených míst zamířit. Plzeňská radnice považuje uzavírku Wilsonova mostu současně za test, zda by bylo možné vyhovět požadavkům na úplné uzavření Americké třídy, které podporují někteří městští politici a dopravní odborníci.

Oprava Wilsonova mostu potrvá téměř rok, největší část prací by měla být hotova do konce prosince, kdy již na mostě bude nová vozovka a kabelový kolektor. Špatný stav kolektoru, kterým vede asi 150 trakčních kabelů napájejících tramvajové a trolejbusové tratě, je hlavní příčinou prací na mostě. „Pokud by dnes vyhořely, skončí napájení veškerých linek v centrální části,“ řekl náměstek primátora Petr Rund (ODS). Rekonstrukci most „dostane“ ke svému stému výročí, v provozu je od 28. září 1913. Město ho proto vrátí do historické podoby s dlažebními kostkami, mýtnými domky a dobovým osvětlení. Wilsonův most je technickou památkou.

Rekonstrukce bude stát 52 milionů korun. Náměstek Rund upozornil, že odhadovaný rozpočet byl zhruba o 20 milionů vyšší.