Čtveřice, která v sobotu útočila v Duchcově, je ve vězení

Duchcov (Teplicko) – Ve vězení jsou čtyři muži z Duchcova, které policie stíhá z útoku na dvojici, již zřejmě považovali za organizátory protiromského protestu. Při něm v sobotu asi 50 lidí podpořilo rozsáhlé demonstrace v Českých Budějovicích. Tři z obviněných poslal soud do vazby, čtvrtého převezli policisté do věznice, kde si bude odpykávat trest, za který byl již dříve odsouzen.

Policisté zadrželi v sobotu čtyři muže, kteří nejprve slovně, potom však i fyzicky zaútočili na dvojici mužů. Podle serveru iDnes.cz je mylně považovali za organizátory předcházející protiromské akce. Vzápětí přišlo obvinění. „Čtveřice agresorů je trestně stíhána pro přečiny výtržnictví a rasově motivované ublížení na zdraví a násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci, za které trestní zákoník stanoví maximálně pětiletý trest odnětí svobody,“ přiblížil policejní mluvčí Daniel Vítek. Dva ze zadržených mužů čelí i dalším obviněním – jednoho stíhají policisté za přečin hanobení rasy, etnické nebo jiné skupiny osob kvůli verbálnímu útoku na lékařku a zdravotní sestru v duchcovské ordinaci. „Další, čtyřiatřicetiletý muž je navíc podezřelý z přečinů násilí proti úřední osobě a vyhrožování s cílem působit na úřední osobu,“ dodal mluvčí.

Na sobotní akci podpořilo zhruba 50 lidí demonstrace v Českých Budějovicích, kde jsou lidé nespokojeni se soužitím se skupinou sociálně slabých lidí, mezi kterými je početná romská komunita, na sídlišti Máj. „Akce nebyla oficiálně hlášená, lidé se svolali prostřednictvím facebookových stránek,“ přiblížila policejní mluvčí Veronika Hypšlerová. Policisté při akci zaznamenali dva přestupky.

V Duchcově panuje napětí od konce května, kdy se na internetu objevil záznam z bezpečnostní kamery zobrazující útok skupiny Romů na manželský pár, který odcházel z diskotéky. Skupina obyvatel později svolala demonstraci. Po jejím skončení policisté zastavili skupinu, jež se chtěla vydat na místo, kde bydlí romská rodina, jejíž členové byli obviněni z prvního útoku. Ve druhé polovině června potom zorganizovala Dělnická strana sociální spravedlnosti pochod Duchcovem, jehož účastníci se opět pokusili proniknout k romským domům a střetli se přitom s policií, která je z ohlášené trasy pochodu nepustila.