Celníci našli 434 vzácných motýlů a brouků, majitel s nimi obchodoval

Slavkov u Brna (Vyškovsko) – Do vězení chtějí celníci poslat muže ze Slavkova u Brna, který si dovážel i kupoval exotické brouky a motýly a dále s nimi obchodoval. Když celníci spolu s inspektory životního prostředí muže navštívili, našli u něj doma 434 chráněných motýlů a brouků bezmála za milion korun, část z nich chtěl prodat.

Celníci zjistili, že muž ze Slavkova patrně spolupracoval s větší skupinou lidí, s nimiž si vzácné brouky a motýly vyměňoval. „Chráněné exempláře motýlů a brouků od roku 2008 osobně dovážel z Arménie, Řecka, Číny, Šalamounových ostrovů a Slovenska, nebo si je nechával posílat prostřednictvím poštovních zásilek. Některé exempláře odchytával i na našem území,“ uvedl mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták. Upozornil, že muž neměl výjimku k držení zvláště chráněných druhů a nedokázal prokázat zákonný původ brouků, které u něj celníci našli.

Při prohlídce inspektoři s celníky ve Slavkově zajistili téměř 200 motýlů a brouků chráněných mezinárodní úmluvou CITES. „Z toho 81 exemplářů patří k druhům bezprostředně ohrožených vyhubením,“ upozornil mluvčí Barták. Další zadržené exempláře jsou chráněny v Česku, 113 z nich patří mezi kriticky ohrožené druhy.

Muž podle Bartáka spáchal trestný čin neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Shodne-li se s celníky soud, hrozí mu až osm let vězení.