Nechte se pohřbít pod strom. V Ďáblicích vznikne přírodní hřbitov

Praha - Alternativou ke klasickým hřbitovům s kamennými náhrobky by se v Praze mohly stát hřbitovy přírodní. Správa pražských hřbitovů (SPH) připravuje projekt, který ze zanedbané části Ďáblického hřbitova vytvoří ekologické, přírodní pohřebiště. Otevřeno by mohlo být příští rok. Jelikož přírodní hřbitov není nákladný na údržbu, neměly by být vysoké ani poplatky za místo.

„Funguje to tak, že máte hřbitov jako les, kde si člověk ještě za svého života vybere strom, který je mu sympatický. To místo si předplatí a pod strom je pak pochován,“  vysvětlil ředitel SPH Martin Červený. Na přírodním hřbitově se popel většinou sype přímo do země nebo se uloží do ekologicky rozložitelné urny. Místo ale nemá žádný náhrobek, jako identifikátor pro pozůstalé slouží právě strom.

Na hřbitově by měla být i louka, kde by se pohřbívalo do země. Lidé by si pak podle nabídky a ceníku vybrali dřevinu nebo květinu, která by později vyrostla nad jejich ostatky. „Nebudou se tam nosit kytky v celofánu a zapalovat svíčky. Ale budou se tam vysazovat luční květiny, kdo bude chtít vysadit strom, vysadí se mu tam strom,“ řekl ředitel.

Pro pilotní projekt si hřbitovní správa vybrala zanedbanější místo na Ďáblickém hřbitově, kde je kus háje a louky. Místo samotné se moc nezmění, měl by být zachován současný přírodní ráz. „Pokud je tam padlý strom, tak se tam nechá. Trouchnivějící kmen dodá místu zase jiný punc. Neměl by to být vyhrabaný hájek, kde je pokosená travička,“ uvedl Červený. Projekt zpracovávají studentky brněnské Masarykovy univerzity, které objely přírodní hřbitovy v zahraničí a studují i českou a zahraniční legislativu.

SPH pečuje o 29 z celkem asi 70 pražských hřbitovů. Na hřbitovech je kolem 183 000 pohřbívacích míst. Z toho nejvíce na Olšanech, asi 100 000. Proplacených hrobů je 128 000, zbytek je neproplacený a zanedbaný, a tudíž určený k dalšímu pronájmu. „Někomu se líbí melancholická nálada starých náhrobků, jiný dává přednost rozkvetlé louce. Přírodní hřbitovy jsou alternativa, kterou chceme nabídnout, aby hřbitovy nebyly jen cosi pochmurného a depresivního,“ uzavřel Červený.

Vydáno pod