Sucho a neuklizené Labe ohrožují lodní dopravu

Labe - Nepořádek po povodních ohrožuje dopravu na Labi. Dno pořád není úplně vyčištěné a nákladní lodě musí plout méně naložené, jinak by v nánosech uvízly. Navíc pokud bude sucho i nadále, zastaví se provoz na delší dobu než v minulých letech. Dopravci se proto obávají ztrát.

Jeden z největších nákladních dopravců už počítá ztráty v milionech. „Každé plavidlo nakládá méně, než by mohlo, což je ztráta až 150 tisíc korun za každou jízdu,“ říká spolumajitel lodní společnosti EVD Lukáš Hradský.

Hladina Labe je na dvou metrech, jestli klesne ještě o 20 centimetrů, lodní doprava se zastaví. Při suchém počasí se tak podle vodohospodářů může stát do týdne. Přitom kdyby byla řeka čistá, mohly by lodě jezdit dál i při nižší hladině.

Úklid po povodních musí schválit vláda, materiál dostane na svém příštím jednání. Jen práce na úseku mezi Ústím nad Labem a hranicemi budou stát zhruba 50 milionů. „Pokud někdo řekne, že peníze jsou, zahájíme okamžitě veřejné soutěže,“ přislíbil Jiří Mach z Povodí Labe.

Výletním lodím zastavení zatím nehrozí, jsou ale závislé na provozu těch nákladních. „Využíváme veškeré jejich zázemí, veškerou jejich infrastrukturu, přístavy, tankovací stanice,“ vyjmenoval Martin Komrska z Labské plavební.

Uklízet se ještě nezačalo ani na březích, kde zůstávají vodou vylámané stromy a odpadky.