Most u mosteckého nádraží dosloužil, s jeho demolicí přijde výluka MHD

Most – Od srpna až do počátku příštího roku nebude sloužit silniční most u mosteckého nádraží. Radnice ho nechá strhnout a postavit nový. Stávající přesmotění Teplické ulice, které vede od tramvajové trati k nádraží, je v havarijním stavu. Rekonstrukce čeká i souběžnou lávku pro pěší, jež se však bude opravovat postupně, aby bylo nádraží přístupné, a během prací na silničním mostě bude sloužit i jako objížďka pro osobní auta. Autobusy však k nádraží do konce roku zajíždět nebudou. Při demolici mostu bude krátce uzavřena i hlavní silnice pod ním. Přestavba mostu a lávky bude stát 32 milionů korun.

Už od loňského listopadu je provoz na mostě u nádraží v Mostě i na souběžné lávce omezen kvůli jejich špatnému stavu, odborníci už dlouho doporučovali jejich opravu. Ta na počátku srpna skutečně začne. S tím také přijdou omezení, která se dotknou především městských autobusů. „K vlakovému nádraží se dostanou pouze osobní vozy a pěší. Autobusy nebudou zajíždět až k nádraží, ale jejich poslední zastávka před nádražím bude v Rudolické ulici v blízkosti nástupiště tramvají,“ uvedla městská mluvčí Alena Sedláčková. Cestující tak budou muset ujít asi 250 metrů k nádražní budově pěšky.

Klíčová část rekonstrukce – bourání mostu – proběhne třetí srpnový víkend. „V tu dobu bude na několik hodin zcela uzavřena komunikace I/13, vedoucí pod mostem, a zřízeny objízdné trasy,“ upozornila mluvčí Sedláčková. Zatímco silniční most padne najednou, lávku budou dělníci měnit po částech, aby bylo nádraží po celou dobu alespoň částečně přístupné. Bude sloužit i jako objízdná trasa pro osobní auta.

Nové mosty u mosteckého nádraží by měly stát na přelomu tohoto a příštího roku. S placením 32 milionů korun pomůze městu dotace ministerstva pro místní rozvoj, které přispěje na lávku pro pěší a cyklisty. Na most požádala radnice o evropskou dotaci z ROP Severozápad, který ale již více než rok peníze neproplácí. Pokud se to nezmění, bude muset Most za most zaplatit ze svého rozpočtu.