Metro ve špičce jednou za 7,5 minuty – DPP chystá opravu zličínských výhybek

Praha – Kvůli opravě výhybek v depu metra na pražském Zličíně omezí dopravní podnik provoz linky B mezi stanicemi Zličín a Nové Butovice. Oprava si – na rozdíl od oprav výhybek přímo na tratích – nevyžádá úplnou výluku, celý příští týden ale bude provoz metra omezen. I ve špičce pracovních dnů budou vlaky jezdit jen jednou za 7,5 minut, pojede tak jen každý druhý spoj. Dopravní podnik výpadek metra nahradí posílením autobusů.

Depo metra Zličín je poslední, které ještě čeká na opravu výhybek. Depa na Kačerově a v Hostivaři se jich dočkaly v minulých letech, aniž by to cestující pocítili. V případě zličínského depa už se to dopravnímu podniku nepodaří. „Jedná se zatím o nejrozsáhlejší stavební akci, při které měníme výhybky,“ podotkl generální ředitel DPP Milan Křístek.

Kvůli omezení špičkového provozu na lince B mezi Zličínem a Novými Butovicemi na polovinu budou cestujícím k dispozici více autobusů. Linky 230, 249, 256, 301 a 352 v průběhu oprav pojedou až ke stanici metra Nové Butovice místo na Luka. „Důvodem této změny je to, že do stanice Nové Butovice pojede metro v plnohodnotném režimu, což přispěje ke zvýšení dopravní obslužnosti u zmíněných následných autobusových spojů,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Zličínské depo je ze tří, které pražské metro má, nejnovější. V provozu je od roku 1994, kdy začalo jezdit metro na přilehlém úseku Nové Butovice – Zličín. Má kolejové propojení s železničním nádražím Praha-Zličín a také nedalekou výrobní halou, kterou postavila ČKD a později ji využíval Siemens.