Ve čtyřech pruzích už se jezdí až do Zlína

Zlín – Po třech letech, poznamenaných i nečekanou přestávkou, skončila rekonstrukce silnice mezi Zlínem a Otrokovicemi. Státní silnice I/49 je teď čtyřpruhová, v Otrokovicích navazuje na rychlostní silnici R55 – je tak vlastně dokončením napojení krajského města Zlína na dálniční síť.

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) dnes ukončilo rekonstrukci silnice I/49 mezi částí Zlína Malenovice a Otrokovicemi. Motoristé tudy mohou konečně jezdit čtyřmi pruhy a bez omezení rychlosti pod běžných 50 kilometrů za hodinu. Rozšířen o jeden pruh v každém směru byl úsek dlouhý 2153 metrů. Stavba přišla na 531,5 milionu Kč bez DPH.

„Tato stavba je ukázkovým příkladem toho, co musíme ve výstavbě dopravní infrastruktury dělat v budoucnu. Pozornost nevěnovat gigantickým, miliardovým stavbám, ale věnovat se aktivaci velkých investic, jejich propojování právě takovými chybějícími úseky. Dnes máme rozestavěno obrovské množství dílčích kousků dálnic a železnic a my je potřebujeme propojit, aby začaly přinášet efekt,“ uvedl ministr dopravy Zdeněk Žák.

Komunikace I/49 napojuje krajské město a jeho okolí na dálniční síť. Ve čtyřech pruzích nyní vede od sjezdu z rychlostní silnice R55 až do centra Zlína. Díky rozšíření na čtyři pruhy se zvýšila plynulost dopravy a bezpečnost chodců na křižovatkách, pozitivní vliv bude rekonstrukce mít i na hlučnost a množství emisí. Stavba zahrnovala také protihlukové stěny o celkové délce 462 metrů, přeložky místních komunikací i inženýrských sítí.

Luboš Dostál o otevření rekonstruované silnice (zdroj: ČT24)

„Chci poděkovat všem, kteří se i v dobách pro tuto stavbu nepříznivých nevzdávali a hledali řešení a možnost pro její realizaci,“ připomněl zlínský hejtman Stanislav Mišák (ČSSD) fakt, že rozšíření silnice I/49 se připravovalo už od roku 1995. Dlouho se nedařilo vykoupit pozemky, záměr narážel i na odpor některých obyvatel. Práce na jedné z nejzatíženějších silnic v kraji tak stavbaři zahájili až v červenci 2010. Pak ji ministerstvo dopravy zařadilo na seznam zastavených staveb. Později ale tehdejší ministr Vít Bárta (VV) úsek navštívil, situaci tam označil za jednu z nejhorších v ČR a slíbil pokračování prací.

Stavbaři pracovali za běžného provozu, v místě se tvořily kolony. První úsek od Mlýnské ulice v Malenovicích po konec sídliště, tedy po Husovu ulici, byl ve čtyřech pruzích zprovozněn v červnu 2011, loni v září ŘSD otevřelo i část od sídliště po obchodní centrum Baumax. Ve čtyřech pruzích jezdí automobily po celé trase od začátku letošního roku, byť tehdy kvůli dokončovacím pracím v okolí stavby jen omezenou rychlostí.

Dopravu ještě letos omezilo pokládání asfaltového koberce, nyní byla silnice zprovozněna kompletně. Podle Chudárka ale stavbaři ještě budou muset za zhruba tři či čtyři miliony korun dobudovat výjezd z čerpací stanice Unicorn, který je nyní pouze provizorní. Nepodařilo se ho postavit podle původního projektu kvůli odvolání vlastníka sousedního pozemku.