Tisíce malých pstruhů oživily potoky na Liberecku

Hejnice - Lesy ČR rozšiřují v Jizerských horách populace pstruha obecného, který z tamních potoků a řek téměř vymizel. Letos na jaře vysadili pracovníci lesů dalších 10 000 plůdků pstruha do tří levostranných přítoků Sloupského potoka a do toků Malého Sloupského potoka a Holubího potoka v okolí Hejnic na Liberecku. Od roku 2008, kdy projekt začal, už oživilo toky v Jizerských horách na 60 000 malých rybek.

„Plůdek se letos podařilo vysadit na přibližně pěti kilometrech vodních toků. Vytipované úseky se nacházejí především v horních částech toků, které nejsou součástí vyhlášených rybářských revírů,“ řekl mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík. Lesy podle něj na projektu spolupracují se Správou CHKO Jizerské Hory, obnovit chtějí populaci pstruha v povodí řek Olešky a Smědé.

Letošní plůdek odchovali rybáři z místní organizace Českého rybářského svazu ve Frýdlantu. „Generační ryby pocházely z místní populace pstruha obecného potočního, z odlovu provedeného v loňském roce přímo na vodních tocích v povodí říčky Smědé,“ poznamenal Boublík.

Potvrzuje to, že se pstruhům v Jizerských horách opět daří. V minulých desetiletích přitom téměř vymizeli. Důvodem byly průmyslové exhalace z polských a německých elektráren a další škodliviny. Ryby nedokázaly přežít v příliš kyselé vodě. Především díky odsíření nebo uzavření elektráren se ale životní prostředí i voda zlepšily a pstruzi opět prospívají.

Lesy ČR ve spolupráci s dalšími organizacemi počítají s tím, že podpora populací pstruhů bude i v příštích letech pokračovat. Podobně státní firma podporuje také populace střevle potoční. Tyto aktivity jsou podle Boublíka financovány z Programu 2020, který slouží například také k podpoře obnovy a údržby turistických cest a stezek, naučných stezek, odpočinkových míst, studánek, kulturních památek a mnoha dalších veřejně prospěšných aktivit v lesích.