Jiné rozvržení prostor Staroměstské radnice chtějí pražští zastupitelé

Praha – Využití prostor Staroměstské radnice chce zásadně proměnit pražské vedení. Zastupitelský výbor pro kulturu a cestovní ruch zadal přípravu materiálu, který navrhne další využití historické radnice, zastupitelé současné uspořádání prostor kritizují a považují za chaotické.

Dosavadní situace, kdy jsou v budově pražské Staroměstské radnice tři výstavní prostory – Křížová chodba, Sál architektů a prostor Galerie hlavního města – je podle primátorského náměstka Václava Novotného (TOP 09) projevem zmateného využívání lukrativních prostor. „Ve všech se pořádají výstavy, každá má otevřeno jinak a jedna plakátem přebíjí druhou. Je třeba jasný řád a zkoordinování jednotlivých provozů, které musí spolupracovat, ne spolu bojovat,“ řekl Novotný.

Výstavní prostory přitom mohou být větší. Podle Novotného Sál architektů v radnici nadále nebude, přestěhuje se do budov Útvaru rozvoje města v Emauzích v Podskalí, navíc by nově mohly být k dispozici sklepní prostory. „Jejich využití je takřka nulové,“ poukázal předseda magistrátního kulturního výboru Lukáš Kaucký (ČSSD). K dispozici bude také sousední dům U Minuty, kde dříve sídlili památkáři, kteří se však před několika lety přestěhovali do Škodova paláce. Většina budovy tak je prázdná.

Část prostor by potom podle městských představitelů mělo zabrat nové uspořádání vstupu do radnice. Dnes je jeho ústředím informační centrum Pražské informační služby, kudy musí procházet i lidé, kteří například chtějí vystoupat na věž, ale i svatebčané, kteří míří do přilehlé svatební síně. „Nepřehledné je i to, kde je vůbec pokladna nebo kolik stojí vstupné,“ podotkl náměstek Novotný.

Návrh na nové rozdělení prostor Staroměstské radnice má být hotov do prosince.

Pomník mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí v Praze
Zdroj: Josef Horázný/ČTK