Nebezpečná odkaliště jsou domovem vzácných živočichů

České Budějovice - Odkaliště, území plná nebezpečného popílku a strusky z tepláren a elektráren, upoutala pozornost biologů. Ačkoli látky v nich uložené ohrožují životní prostředí, usadili se tady chránění živočichové - entomologové tu dokonce objevili druhy hmyzu, které byly u nás považovány za vyhynulé. Paradoxně jsou to teď tedy právě ekologové, kdo se přimlouvá, aby se to s rekultivací těchto území nepřehánělo.

Odkaliště elektráren a tepláren jsou podle vědců biologicky cennými lokalitami. Napříkad nádrž ve Starých Hodějovicích na okraji Českých Budějovic - na jejím dně leží stovky tun popílku. Teplárna už začala s rekultivací, teď ji ale zastavila kvůli výzkumu. Pracovníci Akademie věd tu totiž našli chráněné živočichy.

Popílek jim supluje písčité prostředí, které v Česku téměř vymizelo. „Písčiny jsou uměle zalesněné nebo spontánně zarostlé a v podstatě už tam není žádný volný písek. Odkaliště jsou v tomto ohledu cennější než chráněná  území,“ vysvětluje biolog Robert Tropek.

V Hodějovicích žije například vážka žlutoskvrnná nebo motýl vřetenuška čičorková, které patří v Česku na seznam ohrožených druhů. Objevili tu ale i včelu, kterou považovali za vyhynulou. „Proběhl výzkum zlatěnek a našli jsme tu dva druhy považované na našem území za vyhynulé,“ upřesnil Tropek.

  • Vřetenuška zdroj: ČT24
  • Zlatěnka zdroj: ČT24

Díky tomu, že na odkaliště je zakázaný vstup, stala se útočištěm i pro ptactvo. Například pro potápku roháče, jejíž populace v Česku za poslední roky výrazně poklesla.

Ekologové teď usilují o to, aby se odkaliště rekultivovala jen částečně. „Rekultivace odkališť obvykle spočívá v zavezení zeminou a osázení dřevinami, což není ideální pro ty ohrožené druhy. Naší snahou je ty nejcennější plochy ponechat bez zavezení,“ řekl Jiří Řehounek ze sdružení pro záchranu prostředí Calla.

Podle Miroslava Houfka z budějovické teplárny podnik počítá s tím, že po dokončení rekultivace bude na místě odkaliště území na bázi lesoparku. „Vznikne i prostor pro výskyt chráněného hmyzu,“ dodal. Teplárna bude s rekultivací pokračovat až po roce 2016.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)