Zámek Bor nabírá novogotickou podobu, práce je ale ještě na léta

Bor (Tachovsko) – Už šestnáct let probíhá záchrana původně středověkého vodního hradu a později novogotického zámku v Boru u Tachova. Právě část z 19. století restaurátoři již připravují k otevření a obnovují klasicistní výmalbu v saloncích. Lidé se na výsledky jejich práce podívají v říjnu, v dalších částech hradního a zámeckého komplexu ale budou restaurátorské práce pokračovat nejméně další čtyři roky.

Část borského zámku je přístupná od roku 2003, po dalších deseti letech práce chystají jeho zachránci otevření další trasy částmi, které vznikly při přestavbě v první polovině 19. století. Prostory by měly vypadat přesně stejně, jako když v nich žili tehdejší vlastníci zámku Löwensteinové. „Barva je namíchána přesně v tónu původní barvy,“ zdůraznil akademický malíř Jiří Rataj.

Návrat každého salonku do původní krásy trvá restaurátorům půl roku. Zatímco někde se dělají poslední úpravy, v jiných místnostech restaurátoři ještě vyměřují tvar a rozměry nástěnných maleb. „Místa, která se dochovala, se budou retušovat. Na některých místech se musí udělat kompletní rekonstrukce malby,“ podotkl restaurátor Jan Potklan.

I po podzimním otevření nové trasy ještě bude na borském zámku práce jako na pověstném kostele. Na restaurátory naopak čeká zajímavý historický oříšek, poslední průzkumy totiž odhalily historickou kapli. „Na jedné stěně je vidět zachovalý letopočet, který udává rok 1609,“ přiblížila správkyně zámku Maria Kortanová. Historici odhadují, že nemuselo jít jen o kapli, ale také o stříbrnici. Právě záhadná místnost v hradní části bude dalším cílem restaurátorských prací.

Původní hrad Bor založili potomci Ratmíra ze Skviřína v polovině třináctého století. Dominantou je mohutná válcová věž. Zdi jsou silné tři a půl metru a komnaty mají sklípkovou klenbu.

Umění restaurátorů: Záchrana zámku Bor (zdroj: ČT24)