O osudu gočárových mlýnů rozhodne radnice v září

Pardubice - Jaký bude osud památkově chráněných automatických mlýnů v Pardubicích, stále není jasné. Památka, kterou navrhl slavný český architekt Josef Gočár, je na prodej, město na ni ale nemá peníze. Architekti se obávají, že skončí v rukou developerů.

100 let se v automatických mlýnech mlela mouka, teď je areál prázdný. Navíc leží na lukrativních pozemcích na břehu řeky Chrudimky, přímo v centru města. Občanské sdružení „Mlýny městu“ tlačí na radnici, aby vzácný industriální objekt koupila a vytvořila z něj kulturní centrum, například s galeriemi a víceúčelovým sálem. Ovšem radnice váhá. Vedení města tvrdí, že na odkoupení areálu nemá peníze. 

„Částka, o které se mluví, se pohybuje mezi 40 až 50 miliony korun. To je pro město nereálné,“ uvedl náměstek primátorky Pardubic Jindřich Tauber. O tom, zda město Horárovy automatické mlýny koupí, rozhodnou zastupitelé 17. září. 

Firma Goodmills, která Gočárovu stavbu vlastní, má mimo města i další zájemce, kteří by památku mohli koupit. Zatím ale čeká na vyjádření pardubické radnice. „V současné době přicházejí v úvahu další dva subjekty,“ informoval Jiří Charvát, místopředseda představenstva.

Co bude s památkově chráněnými mlýny? (zdroj: ČT24)